Veronika Dacke
Veronika Dacke njuter av att vara 40 år. Foto: Ann-Sofie Ottosson/Sveriges Radio
40 x 40

Sång och musik fyller 40-åringen Veronicas liv

I år firar P4 40 år i etern. För att fira detta har P4 Kalmar bjudit in 40 stycken 40-åringar och nu har turen kommit till Veronica Dacke.

Veckans jubilar Veronica Dacke är uppvuxen i Gårdby på östra Öland och har alltid föredragit att bo nära naturen.

– Nu bor jag och min man i ett hus i Halltorp tre mil söder om Kalmar med våra två små döttrar, fem och tre år och en katt.

Lever genom musiken

Veronika älskar att resa och det blir det oftast till platser där hon vet att det finns vacker natur. Hon har bland annat rest och arbetat i Österrike, i Skottland, på Island och i Nya Zeeland. Men förutom resor är det sång och musik som dominerar livet, både privat och på arbetet.

Vill du, eller känner du någon som borde vara med och fylla 40 år tillsammans med P4 Kalmar? Klicka här!

– Jag arbetar som musiklärare i grundskolan och håller på mycket med musik och sång även på fritiden. Framförallt så älskar jag att sjunga, säger hon och fortsätter:

– Det började i kyrkokören hemma på Öland. På gymnasiet var jag med i kommunala musikskolans kör Musica Vocale och övade även solosång. Därefter har det blivit många körer och jag har skolat mig i klassisk sång på olika platser i landet. Jag har sjungit i rockband och suttit på pubar och sjungit irländsk folkmusik. Sedan många år tillbaka sjunger jag i Cantores Calmarienses som är en mycket proffsig kör under ledning av Torbjörn Westman som även är musiker i Camerata Nordica.

Jag har hoppat fallskärm och bungy, krupit i trånga mörka grottor, provat på forsränning och höghöjdsbanor.

Firades med kräftskiva

Veronica har också en egen liten kör bestående av nära vänner och syskon. Den heter Past time society och har i år 20-årsjubileum. Ett jubileum som firas med extra många framträdanden runt om i länet i tidstypiska dräkter som några av tjejerna syr.

 – Jag kan inte sy men jag kan lära ut sångstämmor istället! Vi har en bred repertoar av sånger från medeltid till tidigt 1900-tal.

40-årsdagen firades med en ordentlig kräftskiva, passande när man fyller så här års. Det blev så klart mycket sång under kvällen och gitarren kom fram under småtimmarna.

Men någon 40-årskris har inte Veronica.

– Nej verkligen inte. Jag är där jag vill vara i livet och känner att jag hunnit med att se världen och göra de mesta av alla de där sakerna man liksom ska göra. Jag har familj som stöttar och finns där för mig och jag har levt livet fullt ut i en lagom blandning av bus och ansvar.

Har blivit räddare efter barnen

Som exempel ger hon allt från stora äventyr till spännande framträdande.

– Jag har hoppat fallskärm och bungy, krupit i trånga mörka grottor, provat på forsränning och höghöjdsbanor. Jag har låtit bilen stå efter pubbesök för att istället ta hästen hem i den kalla isländska vinternatten, jag har sjungit för kungligheter från alla Nordens länder och nu har jag hittat mannen jag vill leva med och fått två fantastiska barn. Tyvärr har jag blivit rädd igen sedan jag fick barn. Allt känns farligt när man ser med "mamma-ögonen".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".