Frida Cesar och Kalle Daléen på Brandkårens presskonferens
Frida Cesar och Kalle Daléen på Brandkårens presskonferens. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio
Kalmar

Räddningstjänsten: Imploderad cistern utgör ingen fara

Brandingenjör Frida Cesar: Överpumpningen är helt rutinmässig
1:19 min

I går upptäckte man att en cistern med diesel hade imploderat på Tjärhoven i Kalmar hamn. Men än så länge är det ingen fara enligt Kalmar Brandkår.

Cisternen med 4000 kubikmeter diesel har imploderat, alltså "sugits in" av ett vakuum. Det leder till att man nu måste tömma behållaren på allt innehåll för att förebygga så att inget läcker ut i omgivningarna.

– Just nu förbereder vi för att pumpa över all den diesel som finns i cisternen. Den är ju trots allt skadad och dieseln behöver förflyttas, säger Frida Cesar som är brandingenjör på Kalmar Brandkår.

– Vi har förberett det genom att vidta ett antal försiktighetsåtgärder om det mot förmodan skulle bli ett läckage när vi pumpar över.

Hon säger att risken är väldigt liten att något sådant skulle hända eftersom man dagligen pumpar över diesel mellan olika cisterner ute på Tjärhovet i Kalmar.

– Om det skulle vara så att vi får ett läckage av diesel så har vi vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder som gör att vi kan samla upp utsläppet och begränsa den ytan som det släpps ut på, säger Frida Cesar.

Ironman kan genomföras

I helgens stora tävling så simmar alla Ironman-deltagare runt området där cisternen finns, men Frida Cesar säger att tävlingen inte kommer att påverkas.

– Vår bedömning är att det inte påverkar Ironman utan att tävlingen kan gå precis som planerat. Precis som jag har sagt så är sannolikheten att det ska släppas ut någon diesel väldigt liten och om det mot förmodan skulle ske så har vi vidtagit de här försiktighetsåtgärderna så att det inte påverkar omgivningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".