Brandmannakläder.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Emmaboda/Torsås

Räddningstjänst har brister i kommunikation

Hör utbildningsledaren Henrik Martinsson om lösningar
1:24 min

Arbetsmiljöverket har påpekat att det har förekommit brister i kommunikationen mellan arbetstagare och arbetsgivare inom Räddningstjänsten i Emmaboda/Torsås.

Utbildningsledaren Henrik Martinsson säger att man jobbar med en lösning.

P4 Kalmar har tidigare berättat att Arbetsmiljöverket riktat kritik mot att räddningstjänsten i Emmaboda och Torsås inte utbildat sina deltidsbrandmän tillräckligt.

Men Arbetsmiljöverkets påpekande handlade inte om utbildningsinsatserna vilket P4 Kalmar tidigare uppgett, utan om redovisningen av dessa.

Enligt utbildningsansvarig Henrik Martinsson har brandmännen erbjudits och fått utbildning, men däremot har kommunikationen varit bristfällig.

 – Den bristen som uppmärksammats har jag själv konstaterat tidigare och det är därför vi dragit igång Säkra brandmän, till exempel, för att komma till bukt med problemen, säger han.

Anledningen till bristerna i kommunikationen och dokumentationen är flera, enligt Henrik Martinsson.

– Det är svårt att trycka på det exakt, för det har varit från olika håll, en nackdel har varit att allt övningsunderlag ligger via datasystem som vi bara kommer åt på brandstationerna.

Genom ett nytt datasystem hoppas nu Henrik Martinsson att både kommunikationen om övningar mellan räddningsledning och deltidsbrandmännen samt dokumentationen om övningarna ska bli bättre.

– Redan innan det här med Arbetsmiljöverkets inspektion har vi försökt förändra så det blir lättare för alla inblandade att komma åt materialet.

Anser du att dina brandmän fått de här övningarna?

– Ja merparten, det är inte alla som är godkända men det finns en del som faller bort antingen för att de inte varit med på övningar eller så kan det vara medicinska skäl som gör att de inte är godkända, vilket gjort att de kanske inte heller varit med på vissa övningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".