En man med ett whiskyglas i handen
Foto: SR Arkiv
Kalmar län

Kalmarforskning: En skvätt vatten gör whiskyn godare

Ran Friedman; "Smaken ska finnas nära ytan i glaset"
3:38 min

Många tycker att whisky blir godast med lite tillsatt vatten. Nya forskningsresultat från Kalmar kan förklara varför.

Kemister vid Linnéuniversitet har tittat närmare på hur de molekyler som ger whiskyn dess speciella smak interagerar med vatten och etanol. En sådan molekyl kallas guajakol och uppstår när kornet torkas över torvrök vid framställning av maltwhisky.

För att whiskyn ska få maximal smak och doft bör dessa guajakolmolekyler finnas vid ytan i whiskyglaset. Genom datorsimuleringar kom forskarna fram till att ju mer whiskyn späs med vatten, ända ner till en alkoholhalt på 27 volymprocent, desto större andel av guajakolmolekylerna samlas vid ytan.

– Det kan påverka smakupplevelsen, säger Ran Friedman vid Linnéuniversitetet.

Om alkoholstyrkan i stället ökas till över 59 volymprocent binds molekylerna hårdare till etanolen och dras bort från ytan och in i blandningen av vatten och whisky.

Men vad som är den optimala mixen av vatten och whisky vill forskarna Björn Karlsson och Ran Friedman inte uttala sig om.

– Hur vi upplever smak och doft är individuellt, säger Ran Friedman till P4 Kalmar.

Men vad kan forskningen leda till?

 – Detta kan vara användbart i forskning om viss mat och även om vissa läkemedel, säger Ran Friedman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".