Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ironman Kalmar

Så ska du kunna känna trygghet under Ironman

Publicerat fredag 18 augusti 2017 kl 14.17
Polisens tips: Märker du någonting så kontakta polis
(4:01 min)
BIld på tävlande i vattnet och en polisbil
Polisen förbereder säkerheten inför årets Ironmantävling Foto: Arkivbild.

Efter den senaste tidens terrordåd i Europa tvingas alla arrangemang att tänka extra kring säkerheten. Det gäller även Ironman i Kalmar.

Efter torsdagens händelse när en skåpbil rammade in i folk på det populära turiststråket Las Ramblas i Barcelona är det extra viktigt att fokusera på säkerhet.

Men det är en lång rad händelser som har gjort att polisen i Kalmar har börjat fundera ytterligare kring säkerhetstänket berättar Lotta Pettersson vid polisen.

– Det har varit andra händelser än det som hände i går som har gjort att vi har behövt tänka lite extra kring säkerhet och trygghet när det kommer till stora arrangemang, säger Lotta Petterson på polisen i Kalmar.

"Svårt att skydda sig"

 – Både Stockholm och andra europeiska platser som har varit utsatta gör att vi måste ta med den här aspekten i planering och dialog med arrangör och kommun, tyvärr, säger hon.

Efter händelsen i Barcelona under torsdagen så konstaterar Lotta Pettersson att det är svårt att skydda sig från att något ska hända.

– Vi kan ju inte barrikadera oss helt och stänga ute trafik. Så det är mycket tankar och det är en tråkigt utveckling.

Men att fundera ett extra varv kring säkerheten på Ironman i Kalmar är inget nytt. Det har man gjort sedan flera år tillbaka.

– Det är många som jobbar som publikvärdar, flaggvakter och ordningsvakter. Och vi från polisen kommer såklart att vara på plats. Och alla vi som jobbar med det här har kanske lite andra glasögon på oss än alla andra, säger Lotta Pettersson.

Farthinder har placerats ut

För årets tävling har man vidtagit extra åtgärder för säkerhetens skull.

– Vi har bland annat gått igenom avvikande beteende och det har vidtagits fysiska åtgärder, säger hon.

Hon berättar att polisen har tittat på infartsvägar och på eventuella farthinder. Men exakt på vilka vägar man har gjort insatser vill hon inte gå in på.

– Ni som är där kommer att se att det finns åtgärder vidtagna.

Det yttersta ansvaret för både publikens och deltagarnas säkerhet ligger på arrangörerna bakom Ironman.

– Ansvaret ligger ju på arrangören i själva tillståndet som man får för att arrangera en offentlig tillställning. Där skriver vi tydligt att arrangörerna står för säkerheten men i dialog med oss, såklart. Vi gör återkommande riskbedömningar,hotbedömningar och lyssnar in internationella direktiv om det är något som vi behöver ta med oss.

Tips till publiken: kontakta polis

Det är säkert många som känner en oro inför stora evenemang efter den senaste tidens händelser runt om i Europa men Lotta vill ändå skicka med att man ska kunna känna sig säker.

– Jag tror att man kan känna sig säker och trygg. Vi gör allt för att man ska kunna göra det.

Men hon skickar med ett råd till de som ska vara i publiken:

– Märker du att det är någonting som du får en magkänsla av så var inte rädd för att kontakta polisen eller någon som jobbar som har väst på sig. Prata om det och berätta så gör vi bedömningen om det är något allvarligt eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".