Karl-Johan Danielsson på cykel.
Karl-Johan Danielsson. Foto: Niklas Kaldner/Sveriges Radio
Ironman Kalmar

Svenskhoppet inför Ironman: "Kommer inte spara mig"

Karl-Johan Danielsson: "Jag är i så bra form som jag kan vara"
5:26 min

Karl-Johan Danielsson har varit med i täten av Ironman Kalmar sedan starten 2012. I år har han startnummer 1 och siktar på att bli bäste svensk.

Trots att tävlingssäsongen 2017 inte riktigt blivit som Karl-Johan Danielsson tänkt sig så är målet att göra sin bästa insats i Kalmar hittills. Gör han det så är han med i toppstriden igen.

Personrekordet på 8.21.04 är från första året Kalmar arrangerade Ironman och senast han var med, 2015, kom han på en tredjeplats.

Ironman Kalmar har blivit hans favorittävling och är det som varit hans huvudfokus under 2017.

– Staden i sig och publiken är fantastisk, dessutom passar banan mig bra, säger Karl-Johan Danielsson.

Har laddat på plats i flera dagar

I motsats till flera av de andra proffsen så kom han flera dagar före tävlingen till Kalmar. Precis som de tidigare åren laddar han tillsammans med familjen upp i ett hus med en lummig trädgård nära starten.

Förra året fick han inte komma till tävlingen i Kalmar då det inte fanns någon proffsklass utan den gruppen körde i Köpenhamn dagen efter.

– Det var nästan så att jag funderade på att inte vara proffs och åka hit för att köra i en "age group" i stället.

Trots flera återbud från andra proffs så ser Danielsson årets startfält som starkt, men har några favoriter till segern.

Han tror det blir ett snabbt lopp där förre proffscyklisten Cameron Wurf från Australien kommer dra upp farten i både simning och cykling. Huvudfavorit är spanjoren Clemente Alonso-McKernan, enligt Karl-Johan Danielsson:

– Det blir kul att se vilka ben han har packat med sig hit.

Kommer inte spara sig till löpningen

Simning och framförallt cykling är Danielssons bästa grenar men han hoppas ha utvecklat löpningen så han för första gången kan springa under 3 timmar.

– Jag vill inte tappa det vapnet jag har i cyklingen och kommer inte spara mig där för att springa fortare.

Att han kommer var med i absoluta toppen inför löpningen är ingen högoddsare.

– Det är jättehedrande att få startnummer 1 och visar att man gjort något bra tidigare.

Om han blir först i mål eller bäste svensk står klart vid 15-tiden på lördagen. Du kan följa tävlingen i P4 Kalmars direktsändning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".