Sara Algotsson Ostholt
Foto: Annelie Frank/Sveriges Radio
Sporten P4 Kalmar

Dubbelt bronsläge för Silver-Sara

Sara Algotsson Ostholt: "Min häst var fantastisk"
2:26 min

Nybro-tjejen Sara Algotsson Ostholt och ”Facebookhästen” levererade under terrängprovet på EM i Polen. Ekipaget är trea individuellt och Sverige är trea i lagtävlingen inför söndagens hoppning.

– Min häst var fantastisk hela vägen runt, jag kunde gå exakt på de galoppsprång jag ville, säger Sara Algotsson Ostholt, silvermedaljör på OS i London – då med familjeuppfödningen Wega.

Det var efter OS-silvret som det startades en uppmärksammad insamling på sociala medier för att säkra Reality 39 åt Sara Algotsson Ostholt. Och i lördagens terräng på EM i polska Strzegom levde ekipaget upp till alla förväntningar.

– Jag ville så gärna visa för mig själv att jag klarar av att göra de här svåra sakerna under press. Det var en otroligt skön känsla när jag gick i mål.

Algotsson Ostholt visade redan i fredagens dressyr att hon ville vara med i medaljmatchen och låg femma innan terrängprovet på lördagen. Väl där stod ekipaget för en säker runda, där stoet var väl med sin ryttare i de tekniska svårigheterna och gick i mål med endast 0,8 straff för tiden.

Innan hennes runda hade lagkamraterna Niklas Lindbäck, Louise Svensson Jähde och Ludwig Svennerstål alla levererat i terrängen och gått i mål utan straff för hinder.

– Det var skönt att mina lagkamrater levererade. Det minskade på pressen på mig, säger Sara Algotsson Ostholt.

Sverige klättrade till bronsplats. Marginalen ner till fjärdeplatsen är stor – Italien är över 50 straff efter, detta motsvarar tolv nedslag i hoppningen.

– Jag kan bara gå in och försöka göra mitt bästa, vara felfri, säger Sara Algotsson Ostholt.

Storbritannien leder med tre nedslag tillgodo på Sverige, Tyskland är tvåa med ett nedslag tillgodo på Sverige. Tyskarna har dessutom bara tre ekipage kvar i laget. Tysklands Ingrid Klimke leder individuellt före titelförsvararen Michael Jung, Tyskland.

EM i fälttävlan avslutas med en besiktning av hästarna och banhoppning under söndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".