Startrakan på Indianernas hemmabana
Startrakan på Indianernas hemmabana Foto: Janne Rindstig
Sporten P4 Kalmar

Sista elitserieomgången avgör två streckstrider

I sista omgången avgörs vilket lag som åker ur elitserien och vilka som tar de två sista slutspelsplatserna. Följ dramatiken i Speedwayextra från klockan 19.

Toppstriden är avgjord för Elit Vetlanda kommer vinna elitserien och Masarna blir av allt att döma tvåa men sedan är det ovisst.

Det är fördel Dackarna i jakten på tredjeplats som kan övertas av Lejonen.

Smederna har i praktiken en av de två återstående slutspelsplatserna och Rospiggarna ligger bra till för att trots alla skador nå en kvartsfinalplats.

Den tuffaste kampen står kring att undgå sistaplatsen och nerflyttning till allsvenskan.

Piraterna har en poängs försprång på Indianerna men Piraterna har svår bortamatch mot Dackarna medan Indianerna kör hemma mot redan klara seriesegrarna Vetlanda.

Indianerna - Elit Vetlanda

Indianerna ligger på nedflyttningsplats inför slutomgången men kan rädda sig kvar genom seger hemma mot Vetlanda om Piraterna samtidigt förlorar.Om Indianerna vinner så stort att de även tar bonuspoängen kan det bli slutspel om Piraterna förlorar samtidigt som Rospiggarna förlorar med mer än 52-38.

Hemmalaget gör minst två ändringar jämfört med senast. Bjarne Pedersen är med igen och landsmannen Anders Thomsen gör debut efter att ha värvats som ersättare till långtidsskadade Miedzinski.

Det finns risk att viktige Vaclav Milik inte kan vara med pga misstänkt hjärnskakning och då får övriga förare dela på hans heat.

Vetlanda som säkrade seriesegern senast hemma mot Masarna gör två ändinigar då Oliver Berntzon och unge Alexander Woentin går in istället för Wozniak Hjelmland.

Vetlanda vann vårmötet med 52-38 på sin hemmabana.

Indianernas lag:
1) Vaclav Milik
2) Anders Thomsen
3) Piotr Protasiewicz
4) Bjarne Pedersen
5) Kenneth Bjerre
6) Viktor Palovaara
7) Ludvig Lindgren

Elit Vetlandas lag:
1) Martin Vaculik
2) Jonas Davidsson
3) Jaroslaw Hampel
4) TomasH Jonasson
5) Bartosz Zmarzlik
6) Alexander Woentin
7) Oliver Berntzon

Dackarna - Piraterna

Dackarna ligger bra till för att sluta trea efter storsegern senast borta mot Lejonen och gör inga ändringar i laget. Det kan bli andraplats för laget från Målilla vid storseger samtidigt som Masarna förlorar stort.

Piraterna har desto mer problem att tackla. Förutom ett utsatt tabellläge med bara en poängs marginal till sistaplatsen så är tre av de starkaste förarna skadade. Greg Hancock har saknats en tid och i helgen gick både Iversen och Kildemand sönder vid matcher i Polen.

Dagen före matchen mot Dackarna blev danske talangen Frederik Jacobsen klar som  ersättare till Iversen.

Då Dackarna vann vårmötet med 51-39 så gäller det för Piraterna att vinna returen för att vara säkra på att ligga före Indianerna även efter sista omgången och inte behöva lita till att Vetlanda vinner i Kumla.

Dackarnas lag:
1) Fredrik Lindgren
2) Peter Ljung
3) Patryk Dudek
4) Rune Holta
5) Maciej Janowski
6) Mads Korneliusen
7) Joel Kling

Piraternas lag:
1) Daniel Davidsson
2) Peter Kildemand r/r
3) Frederik Jacobsen
4) Peter Karlsson
5) Emil Sajfutdinov
6) Krzysztof Buczkowski
7) Damian Balinski

Eskilstuna Smederna - Rospiggarna

Smederna lyckades genom en femetta i sista heatet senast borta mot Piraterna skaffa sig ett bra utgångsläge för att nå slutspelet. Dessutom är Matej Zagar åter efter magsjuka senast. Minst en poäng ger femteplats för Smederna och för att missa slutspel måste det Piraterna vinna med mer än 51-39 samtidigt som Smederna förlorar sin match. 

Rospiggarna vann vårmötet med 52-38 och en bonuspoäng kan räcka för att säkra sista slutspelsplatsen.

Mikael Teurnberg låter samma sju förare köra igen som vann stort förra veckan  hemma mot Indianerna.

Smedernas lag:
1) Matej Zagar
2) Michael Jepsen Jensen
3) Grzegorz Walasek
4) Mikkel Michelsen
5) Andrzejs Lebedevs
6) Pontus Aspgren
7) Linus Eklöf

Rospiggarnas lag:
1) Jason Doyle
2) Nick Morris
3) Andreas Jonsson
4) Timo Lahti
5) Jacob Thorsell
6) Nicklas Porsing
7) Nike Lunna

Masarna - Lejonen

Tvåan mot trean men Masarna kommer med stor sannolikhet gå direkt till semifinal och får nu tillbaka en trio förare. Tai Woffinden var skadad senast i finalen mot Vetlanda och både Kim Nilsson och Joel Andersson gör också comeback efter skador.

Lejonen föll ihop helt senast hemma mot Dackarna i en match som slutade 30-60 men ligger på en säker kvartsfinalplats ändå. Piotr Pawlicki var tänkt att göra comeback efter skada men saknas igen men duon Rohan Tungate och Magnus Karlsson är tillbaka medan Maksym Drabik och Kenny Wennerstam får vila.

Lejonen vann vårens möte med 47-43 hemma i Gislaved.

Masarnas lag: 
1) Tai Woffinden
2) Linus Sundström
3) Przemyslaw Pawlicki
4) Kim Nilsson
5) Antonio Lindbäck
6) Artur Czaja
7) Joel Andersson

Lejonens lag:
1) Chris Holder
2) Rohan Tungate
3) Krystian Pieszezk
4) Hans Andersen
5) (Piotr Pawlicki) r/r
6) Magnus Karlsson
7) Mathias Törnblom

Hur det går i sista elitserieomgången och vilka lag som möts i kvartsfinalerna hör du i speedwayextra via sverigesradio.se eller som en del av Sportextra i P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".