Brandman sprutar vatten på brandrester.
Släckningsarbete vid en av bränderna i Ankarsrum. Foto: Tonchi Percan/Sveriges Radio
Västervik

Öppet möte om bränder i Ankarsrum

Räddningschef i Västervik om mötet i Ankarsrum
1:37 min

Det har brunnit mycket i trakterna kring Ankarsrum i år. Enligt räddningstjänsten är det 16-17 bränder mer än normalt.

I många fall vet man inte brandorsaken, de kan alltså vara anlagda.

Nu håller polis och räddningstjänst i ett öppet möte i folkets hus klockan sex ikväll, tisdag. För det är många som är oroliga, säger Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun.

– Ja. Det märker jag, jag får ju många samtal, och även våra kollegor. Det finns en oro. Därför vill vi träffas och prata och informera och svara på de frågor som kan finnas.

De många bränderna i Ankarsrum har också fått räddningstjänsten och många andra stärka sin närvaro i Ankarsrum, säger Joakim Jansson.

– Vi har gjort ett antal åtgärder. Polisen har ökat sin närvaro, vi har skapat rondering med vår deltidsstyrka som är ute. Vi har också förstärkt vår larmplan så vi skickar fler resurser omgående om vi skulle få ett larm om brand i Ankarsrum. Vi har också varit i kontakt med kustbevakningens flyg som flugit över Ankarsrum. De har bra utrustning med värmekamera och kan få en tidig upptäckt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".