Gamla och nya ekonomistudenter samlade med solstolar
Nya och gamla ekonomstudenter samlade under nollningen på LNU. Foto: Ann-Sofie Ottosson/Sveriges Radio
Kalmar

Nya studenter introduceras på Linnéuniversitetet

"Två jätteviktiga veckor i början på skolstarten"
3:54 min

Kommande två veckorna händer det mycket för de nya studenter som börjar på Linnéuniversitetet. Introduktionsveckorna bjuder på både sociala inslag och studier.

Den nya terminen på universitetet började i måndags och första veckan är det fullt fokus på introduktionen av nya studenter.

Nollningsveckorna som det kallas bjuder på både sociala aktiviteter och under andra veckan drar studierna igång.

En av alla studenter som börjat ett nytt liv är Johanna Rannebjer som ska studera på ekonomprogrammet. Just idag samlas hon och andra nya ekonomer på Sveaplan i centrala Kalmar för att lära känna sin nya hemstad. Hjälpen står de aktiva i ekonomföreningen för, som redan vet hur det funkar på LNU.

– Det ska bli spännande och roligt att äntligen ta tag i det, säger Johanna. Jag har haft uppehåll i tio år från studier, så nu är det dags att sätta igång.

Med sina 28 år är hon lite äldre än många av de andra utbildningen och det känns skönt att möta det nya livet med lite erfarenhet i bagaget.

Nollefrid

Elina Olsson går sista året på ekonomutbildningen och är en av de som engagerar sig i att ge de nya studenterna en bra start på flera år av pluggande.

– Jag tycker det är viktigt att lyfta fram den här "nollefriden" som vi har på Linnéuniversitetet. Det är ett avtal alla skriver på om att det inte ska vara någon alkoholhets och att allt är valfritt för "nollorna", säger hon.

Det som fick henne att vilja engagera sig för att ge nya studenter en bra start var hennes egen nollning.

– Jag hade jättejättekul och lärde känna en väldigt mycket människor och kom in väldigt bra i klassen. Så jag tycker det är två jätteviktiga veckor i början på skolstarten.

Ann-Sofie Ottosson
ann-sofie.ottosson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".