Birgitta Linåker, trädgårdsingenjör Norra Kyrkogården
Birgitta Linåker, trädgårdsingenjör i Kalmar, är förtjust i de personligt utsmyckade gravrabatterna. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar

Smyckade gravar – ett sätt att bearbeta sin sorg

Birgitta Linåker om gravrabattens personliga utsmyckning
1:49 min

De personligt utsmyckade gravrabatterna blir bara fler och fler. Prydnadssaker, tavelramar och olika dekorationer tar plats i rabatterna.

På begravningsplatserna jobbas det hela året med att hålla gravrabatterna vackra. Det berättar Birgitta Linåker, trädgårdsingenjör på Norra Kyrkogården i Kalmar.

Vårens vackra påskliljor blir till penséer, som blir till sommarblommor som snart byts ut till höstdekorationer och när vintern är i antågande flödar gravrabatterna av ljuslyktor.

Att ens gravrabatt ska sticka ut från mängden och bli mer personlig, det ser Birgitta Linåker tydliga tendenser på. Intresset för att smycka sin gravrabatt har ökat från år 2000 och fram till nu menar hon:

– Där har vi faktiskt mycket att tacka alla invandrare och det mångkulturella samhället vi lever i idag att man smyckar gravarna mycket mer intensivt när man kommer från andra länder och det här har vi tagit efter i Sverige.

Birgitta Linåker ser fördelar med personligt smyckade gravar. Hon tror att sörjande bearbetar sin sorg på ett annat sätt när man på egen hand jobbar med gravrabatten och utsmyckar den som man själv vill ha den med prydnadssaker, färger och växter.

De mest speciella gravrabatterna som Birgitta Linåker själv har fastnat för är de med en tanke bakom. En grav sköts av en dam som lagt ner stor omsorg om gravrabatten.

– Där la hon som ett pärlband runt själva gravrabatten med kantsten av små naturstenar och hon målade de här små stenarna i olika färger, berättar Birgitta Linåker.

På de små stenarna skriver hon sedan små citat. Vid en annan gravrabatt finns en tavelram som varje månad får ett nytt brev insatt i sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".