Conny Jörneklint
Conny Jörneklint om Therese Johaug. Foto: Foto: SR och TT
Sporten P4 Kalmar

Cas-domaren: ”Idrottaren är själv ansvarig”

Cas-domaren Conny Jörneklint: "Idrottaren är själv ansvarig"
5:47 min

Conny Jörneklint från Kalmar är en av domarna i Idrottens skiljedomstol Cas. Här svarar han på fem frågor om dopningsdomen mot Johaug, 18 månaders avstängning som gör att hon missar OS.

Varför straffas Johaug då hon bara följde läkarens råd?

– Hon har hävdat att hon är helt utan skuld och litat på sin läkare helt och hållet. Men det står skrivet i reglerna att man inte kan skylla på någon i sitt team. Utan idrottaren är själv ansvarig att kontrollera vad det är för något.

Varför tog det 2,5 månad att komma fram till domen?

– Vi skriver i Cas väldigt noggranna domskäl. Långa domar, vi återger parternas argumentation, vad experterna och vittnena sagt. Det tar sin tid. 2,5 månad är inte en onaturligt lång tid.

Är inte straffet för klantighet ganska hårt (12-24 månader) i förhållanden till avsiktlig dopning (upp till 48 månader)?

– Den regelförändring som skedde 2015 innebar att man skulle klämma åt de avsiktliga fuskarna mer och man höjde maxstraffet från 24 månader till 48 månader. Men man har inte höjt nivån för de klantiga. 

Kan man hävda sig vara oskyldig om man fått i sig förbjudna medel?

– Exemplet som jag brukar ta är en brottare som skadar sig under match och får en spruta av matchläkaren, som inte är landslagsläkare. Om det visar sig att han fått ett dopningspreparat genom matchläkaren, då skulle man kunna säga att han inte gjorde något fel och då kan man slippa straff helt.

Varför dömde Norges idrottsförbund och Cas så olika?

– Det är bra att få en prövning i en internationell instans. Det är lätt hänt att de nationella instanserna på något sätt vill gynna sina egna idrottsmän, det finns ett antal exempel på detta. Dieter Baumann blev frikänd av tyskarna. Linda Haglund blev frikänd i Sverige. Och Therese Johaug fick en förhållandevis lindrig påföljd, en väl vald påföljd för att hon skulle vara med i OS nästa år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".