Helena Victor, ansvarig för utgrävningarna i Sandby borg
Helena Victor ansvarar för utgrävningarna i Sandby borg. Foto: Peter Bressler.
Mörbylånga

Insamling gav resultat – utgrävningar vid Sandby borg igen

Helena Victor: Grävningarna börjar 18 september
0:51 min

I mitten av september drar arkeologerna igång utgrävningarna vid Sandby borg på Öland igen. Efter en insamling på internet finns nu pengar till projektet.

– Vi har för andra gången genomfört en insamling av pengar och det är väldigt många som vill vara med och bidra, säger Helena Victor, projektledare och arkeolog vid länsmuseet i Kalmar.

Pengarna som nu kommit in ska användas till att rusta upp vägen ner till fyndplatsen vid Östersjöns strand. Markägarna har noterat att den allt intensivare trafiken slitit på vägen och det var nödvändigt att göra något innan grävningarna kunde fortsätta.

– Nu ska vi bland annat fortsätta gräva ut ett hus som vi bara kom halvvägs med förra året, säger arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay. Och så finns det en plats i borgen där det kan ha funnits ett vattenhål och där ska vi provgräva för att se vad det kan ge.

Den 18 september startar utgrävningarna och man kommer att hålla på i fyra eller fem veckor. Under grävperioden kommer arkeologerna också att ha guidade visningar för allmänheten av borgen.

Fakta: Sandby borg

Karta över Öland och Sandby borg.
Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio

En fornborg med spår från 400-500-talen e.Kr. Sedan utgrävningarna där började 2010 har man gjort flera spektakulära fynd varav flera visas i en utställning inne på Kalmar läns museum. Bland annat finns smycken, mynt och vapen. I borgen har man dessutom hittat spår från en massaker. Hittills har ungefär 1,3 procent av borgen grävts ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".