Blommor och ljus på Åbo torg
Blommor och ljus på Åbo torg. Foto: Robert Seger/TT
Attacken i Åbo

Terrormisstänkt i Åbo bodde i Småland

En av de misstänkta för inblandningen i terrordådet i Åbo, en 18-årig man, har under flera år levt i Sverige, bland annat i Småland.

Den huvudmisstänkte Abderrahman Mechkah häktades på måndagen, misstänkt för två mord och åtta mordförsök i terrorsyfte. Myndigheterna i Finland har tidigare varnats för hans hotfulla beteende.

18-årige Mechkah, som ska ha hållit i kniven, hördes på måndagen i Egentliga Finlands tingsrätt via videolänk från sjukhuset där han vårdas. Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar.

YLE rapporterar att mannen erkänner handlingar med dödlig utgång men förnekar mord och terrorhandling. Motivet till dådet, det första i Finland som utreds som terrorbrott, är oklart.

Ytterligare tre män, två 18-åringar och en 28-åring, häktades på tisdagen för samma brott, två av dem på en svagare misstankegrad. En 24-åring släpptes men är fortfarande misstänkt. Samtliga fem är marockanska medborgare.

Till Sverige som 14-åring

En av 18-åringarna kom till Sverige 2013 och sökte då uppehållstillstånd. Sedan dess har han lämnat in flera nya ansökningar som alla avslagits. Sedan hösten 2015 har svensk polis haft i uppdrag att utvisa honom, rapporterar Dagens Nyheter.

Under sin tid Sverige levde han bland annat i Västerbotten och Småland, där han flera gånger avvikit från olika boenden, visar Migrationsverkets uppgifter som DN tagit del av.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".