Kristina Johansson, trafiksäkerhetsutredare på Trafikverket Region Syd  och Malin Davou, åtgärdsplanerare på Trafikverket Kalmar län med gummimattorna i bakgrunden
1 av 2
De toppiga gummimattorna skymtar bakom Kristina Johansson, trafiksäkerhetsutredare på Trafikverket Region Syd och Malin Davou, åtgärdsplanerare på Trafikverket Kalmar län. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Gummimattorna med pyramidformade toppar
2 av 2
Gummimattorna har pyramidformade toppar. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar

Livsfarligt genande över järnvägen ska stoppas med gummimattor

Obekväma mattor ska stoppa livsfarligt genande vid spåren
0:36 min

Pyramidformade gummimattor vid järnvägsstationen i Kalmar ska få stopp på folk som genar över spåren. Det hoppas Trafikverket som placerat ut mattorna.

De som genar över spåren riskerar både sina egna liv och orsakar stora förseningar. Trafikverkets uträkningar visar att det handlar om hundra dagars stillestånd på grund av att människor uppehåller sig på järnvägsspår runt om i landet.

I andra länder har utplaceringen av gummimattor minskat spårspringandet kraftigt.

– De här är väldigt svåra att gå på. Att ta sig över fyra, fem meter på de här gummipyramiderna är svårt. Kanske inte omöjligt men mycket svårt, dessutom blir man väldigt smutsig, säger Kristina Johansson är trafiksäkerhetsutredare vid Trafikverket Region Syd.

Vet man inte att det är förbjudet att gå på spårområdet?

– Jo, visst vet man att det är förbjudet, men man gör det ändå. Man tänker att man har full koll kanske, man ser inga tåg och tycker det är en fin genväg. Men det är något som orsakar stora förseningar. Hundra dagar i Sverige varje år står tågen stilla just för att folk rör sig i spårområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".