Polis mäter hastighet
1 av 2
Polisen Pär Norrgård mäter hastigheten på Södra vägen i Kalmar Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Polis Anders Wreibo
2 av 2
Polisinspektör Anders Wreibo är ansvarig för polisens hastighetskontroll i Kalmar Foto: Peter Bressler Sveriges Radio AB
Kalmar län

Polisen ger beröm till bilisterna efter hastighetsvecka

Polisen: Satsningen har haft effekt på höga hastigheter i länl
2:56 min

Polisen storsatsar på extra hastighetskontroller under den här veckan och det sker över hela EU. I Kalmar län ger polisen beröm till bilisterna.

På Södra vägen i Kalmar skiner solen den här dagen. Men för några bilister ser det mörkt ut. Förarna står på en sidogata och pratar med reflexklädda poliser. Det är hastighetskontroll och de har kört för fort på vägen som är skyltad med hastigheten 40 kilometer.  

Polisen satsar just den här veckan på att mäta hastigheten över hela EU. Syftet är att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.

Satsningen har en lugnande effekt på hastigheten.

– Absolut. Folk saktar ned. Vi kan inte stå här så länge. Står vi i mer än 20 minuter är det svårt att ta någon som kör fort. Då har djungeltrumman gått, säger polismannen Pär Norrgård.

Norra vägen i Kalmar, Blomstermåla och Torslunda på Öland är några ställen polisen varit på under veckan. Ansvarig är polisinspektör Daniel Wreibo. Han tycker att hastighetsveckan är en bra satsning i EU.

– Vi är synliga ute i trafiken. När vi skriver böter sprider det sig som ringar på vattnet, att vi finns ute och mäter hastigheten och det lugnar ju ner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".