Per Karlström och Carolina Nordfors
1 av 4
Per Karlström och Carolina Nordfors sålde allt och gav sig ut på cykel i världen. Foto: Privat
Carolina Nordfors cyklar på en väg i Afrika
2 av 4
Carolina Nordfors cyklar på en väg i Afrika. Foto: Privat
Carolina Nordfors cyklar i öknen
3 av 4
Carolina Nordfors cyklar i öknen. Foto: Privat
Per Karlström cyklar på en väg i Afrika
4 av 4
Per Karlström cyklar på en väg i Afrika. Foto: Privat
Västervik

De sålde allt för att cykla jorden runt

"Vi ville uppleva världen och göra något annorlunda"
4:18 min

Carolina Nordfors och Per Karlström från Västervik sålde allt och gav sig ut på äventyr. Sommaren 2016 gav de sig ut en fyra år lång cykeltur jorden runt.

Carolina Nordfors och Per Karlström har cyklat i drygt ett år av de planerade fyra och har kommit till Bakau i Gambia

– Vi ville uppleva världen och göra något annorlunda i livet, ägna sig åt sina passioner. Så blev resa jorden runt ett alternativ, säger Per Karlström.

Att idén låter lite galen för vissa är Carolina och Per medvetna om. Däremot blev familj och nära vänner glada för att de vågar uppfylla sin dröm - trots att de så klart är saknade på hemmaplan.

– Rädda är vi inte, även om det kan vara lite läskigt på vägarna. Alla vi har träffat är helt fantastiska. De erbjuder oss både mat och sovplats när de får veta vad vi gör, säger Per Karlström.

Blivit stärkta i sin relation

Från Uppsala, där de bott på senare år, cyklade Carolina och Per till Estland. Sedan fortsatte färden i Baltikum, ner genom Polen och vidare till Kroatien. Därifrån fortsatte cyklingen till Milano vidare till Franska Rivieran och Spanska solkusten. Från Almeria gick båten till Marocko och därifrån cyklade de till Gambia.

– Längs den afrikanska västkusten cyklar vi sedan och då är målet Kapstaden i Sydafrika. Därefter är planen att flyga vidare till Nepal och cykla ner mot Australien, säger Per Karlström. 

Hittills har äventyret blivit precis som de hoppades att det skulle bli. De har bland annat blivit mindre stressade av att slippa vardagens alla måsten.

– Vi har också blivit väldigt stärkta i vår relation av att vara i samma fas hela tiden. Ingen av oss har ju mycket att göra på jobbet, säger Carolina Nordfors, som också menar att de kan avskärma sig från varandra om det skulle behövas.

– Vi har ett tremannatält och kan bygga upp med väskor i mitten. Då får man ett eget litet rum.

Paret Carolina Nordfors och Per Karlströms äventyr skildrades nyligen i SVT av Kalle Zackari Wahlström. Resan kan även följas via Instagramkontot velovelo.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".