Bodil Anjar
Bodil Anjar, rektor för Capellagården. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio
Mörbylånga

Capellagårdens trädgårdsutbildning hotad

Capellagårdens rektor: "Jag är bedrövad"
1:17 min

Capellagårdens trädgårdsutbildning hotas nu av nedläggning sedan Myndigheten för yrkeshögskolan beslutat att dra in statsbidragen.

Den kurs som skulle startats i februari nästa år ställs nu in.

– Jag är bedrövad, säger skolans rektor Bodil Anjar. Trädgårdsutbildningen är 20 procent av vår verksamhet och försvinner den är hela Capellagårdens framtid är hotad.

Bakgrunden till att utbildningen hotas är att Myndigheten för yrkesskolan har klassat trädgårdsutbildningen som just en trädgårdsutbildning och inte som en konst-och kulturutbildning, som de övriga kurserna på skolan. Och därmed förlorar skolan statsbidragen och möjligheten att fortsätta.

Vi jobbar nu med att ta fram en ny kursplan

Men Bodil Anjar och skolans ledning försöker nu att göra om utbildningen så att den bättre ska uppfylla kraven från Myndigheten för yrkeshögskolan, bland annat skissas det på en tvåårig kurs som eventuellt skulle kunna starta nästa höst.

– Vi jobbar nu med att ta fram en ny kursplan som vår huvudman förhoppningsvis kan acceptera och då skulle vi kunna vara igång igen till nästa höst, säger hon. Om det blir nej från myndigheten så är det 20 procent av skolans verksamhet som försvinner.

Detta är Capellagården

Capellagården i Vickleby på Öland, är en hantverksskola för gestaltande arbete, som grundades 1960 av möbelarkitekten Carl Malmsten.

Skolan erbjuder utbildning inom möbel- och inredningssnickeri, textil och keramik. Capellagården bedriver också en ekologisk trädgårdsutbildning och har plantskoleverksamhet med örtagård, rosengård, fruktträdgård samt grönsakssodling.

Idag arbetar ca 20 personer på skolan och varje år tar man in 66 elever.

Skolan drivs av stiftelsen Capellgården Vickleby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".