Oskarshamns sjukhus
Arkivbild. Foto: Malte Lindahl/Sveriges Radio
Oskarshamn

Sommarstängningen av intensiven i Oskarshamn utreds

Lena Segerberg: "Handlade om patientsäkerhet"
0:57 min

Socialdemokraterna i länet går med att på utreda varför delar av intensivvårdsavdelningen i Oskarshamns stängdes under tio dagar i somras.

P4 Kalmar har tidigare berättat Liberalerna kräver en utredning om stängningen.

Oppositionslandstingsrådet Pierre Edström (L) vill också ha en redovisning om stängningen påverkat patientsäkerheten.

Enligt Lena Segerberg, socialdemokratiskt landstingsråd, var det brist på specialiserade sjuksköterskor som tvingade fram stängningen.

– Det beror på helt enkelt på att vi inte hade utbildad personal att tillgå. Då handlar det om patientsäkerheten. Då var det bättre att patienterna fick flyttas, säger hon.

Ännu är det oklart hur många patienter som fick flyttas till Kalmar och Västervik från Oskarshamn eller hur många som fick åka ambulans till Kalmar och Västervik under de tio dagarna.

Den utredning som liberalerna krävt om hur sommaren varit för de tre sjukhus i länet är redan i gång enligt Lena Segerberg.

– Den är redan på rull, säger hon. På måndag skickas en enkät ut till alla våra medarbetare så att alla får ge sin syn på hur sommaren fungerat och självklart kommer också våra verksamhetschefer i Kalmar, Oskarshamn och Västervik att träffas, där det då handlar om IVA och akutmottagningarna, hur det har fungerat där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".