Ett bål vid en strand
Årets tema är att minska plastmängderna i Östersjön. Foto: Hasse Holmberg/TT
Kalmar län

Höstbål i helgen – en manifestation för Östersjön

Höstbål tänds för Östersjön
1:15 min

Under flera års tid har det tänts höstbål i Kalmar län för att uppmärksamma hur Östersjön mår. Till helgen är det dags igen.

Som ett farväl till sommaren när sommarstugorna stängs har traditionen i norra Sverige, Finland och i de baltiska länderna varit att tända höstbål.

I Kalmar län har det gjorts sedan ett par år tillbaka för att uppmärksamma hur Östersjön egentligen mår.

Vattenråden i Torsås, Kalmar och på Öland har gjort gemensam sak och finns på plats i olika byar för att tända höstbålen på lördag 26 augusti.

Kristin Bertilius, vattensamordnare på Öland, ser höstbålen som ett sätt att samla människor och sprida information.  I fokus står Östersjön och temat i år är att uppmärksamma oss på att plasten i Östersjön måste minska.

– Det är som en manifestation och det är ju en samlingspunkt och en möjlighet för vattenråden att nå ut, menar Kristin Bertilius.

Platsfibrer lossnar när du tvättar

När det gäller att minska plasten i havet har Kristin Bertilius för egen del börjat fundera på hur mycket hon egentligen behöver tvätta sina kläder.

– Det som slog mig själv är hur mycket kläder vi har utav plast, alltså de innehåller de här olika konstgjorda fibrerna och det är ju de som lossnar när vi tvättar.

Istället för att lite slentrianmässigt slänga kläderna i tvättmaskinen kanske det räcker med att vädra dem och då också minska på plastutsläppen.

Fotnot:
På samlingssidan Forneldarnas Natt kan du se alla eldar runt hela Östersjön som tänds samtidigt under lördagskvällen.

Höstbål tänds på följande platser med vattenråden i Kalmar, Torsås och på Öland

Slakmöre

Dalskär

Böda

Sandvik

Kårehamn

Stora Rör

Gräsgård

Bläsinge

Degerhamn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".