Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
P4 Kalmar granskar

De tjänar pengar på kläderna du skänker till välgörenhet

Publicerat onsdag 30 augusti 2017 kl 20.00
"Allting säljs till Polen, sen skickas det vidare"
(1:40 min)
Skylt på container med texten "Klädinsamling till förmån för handikappades rekreation" bredvid en lastbil.
Lastbilen som kommer och hämtar kläderna från containrarna med jämna mellanrum. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio

Svensk textilåtervinning AB säger sig samla in kläder för "handikappades rekreation". Men företaget är inte godkänt som välgörenhetsorganisation.

Containrarna står utplacerade i bland annat Kalmar på obemannade återvinningsstationer.

"Målsättningen med klädinsamlingen är att minska påfrestningarna av miljön och att skapa arbetstillfällen i Sverige och Östeuropa samt att bidra till ekonomisk utveckling av funktionshindrade i nämnde länder", står det på den ena containern.

På den andra står det kort och gott: "För handikappades rekreation".

Men den stiftelsen förlorade sitt 90-konto, alltså sitt bevis på att det var en seriös välgörenhetsorganisation, år 2006.

Kläderna säljs till Polen

När en privatperson ringer till mobilnumret som står på containrarna och frågar vart kläderna går någonstans svarar den anställde att kläderna säljs vidare.

– De säljs till Polen för att sorteras och sedan sänds de vidare, säger den anställde.

– Vi gör ju oss inte av med kläderna eller bränner dem för skojs skull, säger han.

Den anställde menar att alla som håller på i branschen måste tjäna pengar för att kunna ha råd med lastbilar, personal med mera.

Företaget Svensk Textilåtervinning AB är baserat i Malmö och omsatte nära två miljoner kronor förra året.

"Maskopi, förfalskning eller undanhållande av uppgifter"

Den revisor som granskade företagets årsredovisning förra året riktade stark kritik mot företaget på grund av en skuld på nära en halv miljon kronor till ett utländskt bolag. Samma skuld har varit uppe i en och en halv miljon.

Maskopi, förfalskning eller medvetet undanhållande av vissa uppgifter kan inte uteslutas, enligt revisorn.

Svensk Textilåtervinning AB hette tidigare Malmtex AB och skötte då insamlingen för Insamlingsstiftelsen för handikappades rekreation (ISHR), skrev Helsingborgs Dagblad 2007. 

Organisationen överlät sedan sitt 90-konto helt och hållet till företaget som inte släppte det förrän Stiftelsen för svensk insamlingskontroll hotade med att polisanmäla företaget.

Inte godkänd som välgörenhetsorganisation

Och det är just Stiftelsen för svensk insamlingskontroll som har koll på organisationer i Sverige som håller på med välgörenhet. För att få lov att ha ett 90-konto, som visar att det rör sig om en kontrollerad välgörenhetsorganisation, får det inte handla om ett vinstdrivande företag eller om en rörelse som använder mer än skäligt av de pengarna de får in.

Lena Hörnblad är kanslichef på Svensk insamlingskontroll och det är inte första gången hon har hört talas om företaget.

– Om man som givare skänker till någon organisation som inte har 90-konto då får man själv göra den kontrollen. Ta reda på vem som ligger bakom och vart pengarna eller kläderna går, säger hon. 

Svarar inte på samtal

När P4 Kalmar ringer och söker företagets chef så säger samma person som svarade på privatpersonens samtal att chefen är på semester. Han uppmanar oss att skicka ett mejl. Han uppger också ett annat namn än det han använt vid samtalet med privatpersonen.

P4 Kalmar har vid upprepade tillfällen försökt få tag i personen bakom Svensk Textilåtervinning men inte fått något svar, varken via telefon eller mejl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".