Birger Ivarsson, Magnus Ek och Märta Martin Åkesson framför minnesstenen på Skyttekullen
Birger Ivarsson, Magnus Ek och Märta Martin Åkesson framför minnesstenen på Skyttekullen. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar

Grunden till dagens CUF lades i Läckeby för 100 år sedan

"Landsbygdens förutsättningar skulle finnas med i samhällsbygget"
2:08 min

Idag är det 100 år sedan landets första avdelning av Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund, numera Centerns ungdomsförbund, bildades i Läckeby norr om Kalmar.

I Läckeby lades alltså grunden till det som numera är CUF och det firas vid en minnessten som placerades på Skyttekullen i Läckeby 1947.

Bland annat kommer partiledaren för Centerpartiet, Annie Lööf, att medverka via en storbildsskärm. Det serveras specialutformad tårta, visas utställningar om förbundets historia och deltagarna får chans att minnas tillsammans.

Under sin storhetstid på 1930- och 40-talen var SLU en organisation som omfattade 115 000 medlemmar som mest och länge betydde SLU mycket för den sociala samvaron på landsbygden.

- Mina föräldrar var med och de ungdomar man träffade och var ihop med var i regel lantbrukare och då blev de medlemmar, säger Birger Ivarsson.

Han växte upp i Skammelstorp och gick med i Läckeby SLU när han gått ut sina sju år i skolan och konfirmerat sig 1949. 1960-1963 var han ordförande för avdelningen, under den perioden bytte SLU namn till Centerns Ungdomsförbund, några år efter att Bondeförbundet blivit Centerpartiet.

- Vi hade våra kurser på Mem, där vi fick träffa många från hela landet, det var mycket givande tycker jag, säger Birger Ivarsson.

SLU köpte Mems Slott utanför Söderköping 1948 med pengar från en insamling bland medlemmarna. Slottet användes som kursgård tills det såldes 1997. Då hade antalet kurser minskat och behovet var inte alls detsamma som 40 år tidigare.

Fokus på fler medlemmar

Från 1970-talet minskade antalet medlemmar i CUF stadigt under många årtionden. Just nu räknar man med runt 3 000 medlemmar, det efter en ökning igen och dagens förbundsledning ser ljust på framtiden.

- Många ungdomsförbund har ökat de senaste åren, så man får väl hoppas att det är en trend. Det är långt till vi är 115 000 igen men det går uppåt, säger Magnus Ek, som är ordförande för Centerns Ungdomsförbund idag och som också kommer vara med vid firandet på Skyttekullen.

I samband med 100-årsjubiléet passar CUF på att instifta ett nytt pris, ett extra verksamhetsbidrag ska delas ut varje år från och med nu till den avdelning i landet som har ökat medlemsantalet mest.

Stå upp för landsbygden

Läckeby SLU-avdelning (som avvecklades under 1980-talet) bildades på initativ av Ernst Larsson, som liksom Birger Ivarsson kom från Skammelstorp.

Syftet var att tillvarata unga människors intressen på landsbygden och organisationen spreds snabbt runt om i Småland över till Öland och över hela landet. 1922, fem år efter starten, blev SLU officiellt Bondeförbundets ungdomsorganisation.

- Det var ju en tid av industrialisering och urbanisering och man ville se till att landsbygdens förutsättningar fanns med i samhällsbygget. Att det fanns utbildning på samma villkor i hela landet, att det fanns arbete, social service, säger Magnus Ek, vars morföräldrar (mormor bor i Mönsterås) träffades på en SLU-dans.

30-talet en mörk tid

Storhetstiden fick förbundet på 1930-talet då antalet medlemmar ökade snabbt. Samtidigt är 1930-talet en mörk period i SLU:s historia då Bondeförbundet, som SLU tillhörde, ofta beskrivs som Sveriges mest rasistiska parti.

Det är en del av historien de är medvetna om, enligt Magnus Ek, men som inte har något att göra med den bredd CUF vill stå för idag.

- Man har gjort misstag under 100 år och det är kanske vår mörkaste tid. Idag är vi snarare raka motsatsen, de som står upp mot de mörka krafterna, säger Magnus Ek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".