Robert Brodin, Jari Peltonen och Jonas Bergqvist.
Robert Brodin, Jari Peltonen och Jonas Bergqvist slutar som deltidsbrandmän i Emmaboda. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Emmaboda

18 brandmän i Emmaboda slutar – organisationen slimmas

"Väldigt besviken på politikerna..."
2:21 min

På måndag kväll lämnar de första brandmännen som sagt upp sig in sökare och nycklar på brandstationen i Emmaboda, på tisdag och onsdag gör de andra sin sista dag.

– Det är tråkigt att behöva sluta på det här sättet, man är ju väldigt besviken på först och främst politikerna, säger Jonas Bergqvist, som slutar efter 32 år som deltidsbrandman.

Jonas Bergqvist och hans kollegor har bestämt sig, de slutar som deltidsbrandmän i Emmaboda den här veckan. Totalt är det 18 deltidsbrandmän som slutar.

De hade hoppats att ledningen för Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås, där Emmabodas kommunalråd Ann-Mari Fagerström (S) är ordförande, skulle införa en lönegaranti.

Garantin skulle inneburit att förbundet skulle kompensera de brandmän som förlorat på det nya löneavtalet i slutet av året, när man ser vilka tider på dygnet de har fått rycka in och jobba.

Ledningens beslut, som fattades förra veckan, om att skjuta till 650 kronor i månaden rakt över till var och en, och en utvärdering i maj nästa år, räcker inte.

– Någon gång hade man hoppats på att man skulle få en rejäl löneökning, nu blev det precis tvärtom, säger Jonas Bergqvist.

Hoppas på utredning av arbetsmiljön

Den nya slimmade organisationen som träder i kraft nu och som ska lösa bortfallet innebär bland annat att befälstjänsterna i Emmaboda flyttas till stationer som Långasjö och Vissefjärda. Och man söker tio nya brandmän till området, som ska ha totalt 25 anställda.

Ingen av de 18 som slutar nu tänker söka de nya tjänsterna. De känner sig inte välkomna längre, och förra veckan lämnade de in en skrivelse till kommunen med kritik mot arbetsledningen. Det gäller både den psykosociala arbetsmiljön och oklarheter i kommunikationen när det gäller utbildning mellan arbetstagare och arbetsgivare, som P4 Kalmar har berättat om tidigare, men också om förtroende gentemot räddningschefen.

– Först och främst hoppas vi att direktionen och Arbetsmiljöverket tittar på det här och gör en utredning så vi får se om vi har något fog för vår skrivelse, säger Jari Peltonen.

Oro för möjligheten att kunna rycka ut

I den nya organisationen, som sjösätts nu när 18 brandmän slutar, kommer bemanningen i Emmaboda att halveras den närmaste framtiden.

– Ska det bara vara två eller tre personer på jour här i Emmaboda? De kan inte göra så mycket, säger Robert Brodin, som undrar hur det ska gå.

– Det är två med körkort kvar nu när vi slutar, och de kan inte ha jour fyra veckor på raken, det får de inte ha, säger Jonas Bergqvist.

P4 Kalmar har sökt Emmabodas kommunalråd Ann-Marie Fagerström (S)  för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".