man och kvinna framför bil på väg Söderåkra
Grannarna Markus Danielsson och Tina Qvist är oroliga över den höga farten på Kyrkvägen. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Torsås

Boende protesterar mot hög hastighet

Markus Danielsson: Trafikanterna visar brist på respekt för hastighetgränserna
1:27 min

De boende utmed Kyrkvägen i Söderåkra blev trötta på att bilisterna kör för fort utmed deras väg och kämpar nu för att dämpa hastigheten.

I rusningstid på mornar och kvällar brukar bilarna köra fort på den gamla E22an genom Söderåkra. När P4 Kalmar står tillsammans med grannarna Markus Danielsson och Tina Qvist på trottoaren till en av fastigheterna på Kyrkvägen så kör bilisterna lite långsammare. En fåtal kör fortare än den tillåtna hastigheten som är 50 kilometer i timmen.

Kanske polisens fartkontroll i förra veckan spelar in. Då förlorade två bilister körkortet och flera fick dryga böter.

– Trafikanterna visar brist på respekt. De vet ju att det är 50, men många struntar i det i flera fall, säger Markus Danielsson.

Han har småbarn och märker att  hastigheten är hög när han går med sin dotter till förskolan.

Vägen sköts och kontrolleras av Trafikverket. Trots flera påstötningar har Markus inte fått någon respons på klagomålen.

Helst ser Markus och Tina att det kommer upp fartkameror på vägen. 

– Det kommer att sänka hastigheten rejält. Annars får jag sätta upp trehjuliga barncyklar på flera ställen utmed vägen så att bilisterna blir oroliga och undrar vart barnen är så att hastigheten sänks rejält, säger Tina.

Båda efterlyser också en sänkning av hastigheten vid skolan i Söderåkra till 30 kilometer i timmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".