Brandmannakläder.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Emmaboda

Sämre beredskap på brandstationen i Emmaboda

Räddningschefen: "Det är som det är, jag kan inte trolla"
1:37 min

När 18 brandmän nu slutar sjösätter Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås en ny organisation och beredskapen kommer försämras i lokalorten.

Befälstjänster kommer flyttas till Långasjö där man dessutom placerar brandmän i beredskap.

– Initialt, innan vi har tillsatt alla lediga platser, så blir det lite mer sårbart i Emmaboda tätort precis, konstaterar Hans Erlandsson, som är räddningschef.

Han säger också att när man har hittat de tio nya brandmän man har annonserat efter i sommar, kommer det att vara en man mindre i Emmaboda. Och befälsansvaret är alltså flyttat till Långasjö, som uppgraderas med brandmän i beredskap vilket man inte haft tidigare då det enbart har byggt på frivilliga insatser därifrån.

Enligt Hans Erlandsson fanns det planer på en sådan här förändring av organisationen redan innan det visade sig att en stor grupp brandmän valt att säga upp sig. Det handlar inte om att hindra några av dem från att kunna komma tillbaka, utan om helheten för området.

– Tänker vi från ett helhetsperspektiv i kommunen kommer det bli en bättre resurs och styrka för hela kommunens invånare, säger Hans Erlandsson.

– Sedan är det väldigt beroende på vart i kommunen det inträffar, konstaterar han och påpekar att insatserna i Långasjö kommer vara på plats snabbare i framtiden än vad de kan vara idag.

Men det bor ju mer folk i Emmaboda?

– Ja, det gör det alltid. Men nu är det som det är, jag kan ju inte trolla. Är det så att de här personerna säger upp sig så försöker vi naturligtvis skruva på organisationen så att vi har en ändamålsenlig räddningstjänst utifrån de förutsättningar vi har, säger Hans Erlandsson, som inledde förändringsarbetet så fort uppsägningarna som gjorde i protest mot det nya löneavtalet var inlämnade.

Hur ser du på det här att så många som försvinner på en och samma gång?

– Det är jättetråkigt är det, absolut. Man har ju sett detta framför sig, och försökt planera och förbereda sig för detta givetvis för att få en bra räddningstjänst. Sedan hoppas man ju alltid i slutet att det skulle bli något annat. Men jag kan ju inte sitta och vänta och hoppas på att personer som säger upp sig kommer tillbaks, säger Hans Erlandsson.

När tio nya brandmän kan vara på plats kan han inte svara på. Han säger att han har löpande kontakt med Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, om läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".