Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Emmaboda

"Det stämmer inte med sanningen"

Uppdaterat måndag 28 augusti 2017 kl 18.50
Publicerat måndag 28 augusti 2017 kl 16.14
Hör intervjun med kommunalrådet om brandmännen i Emmaboda
(7:17 min)
Ann-Marie Fagerström.
Ann-Marie Fagerström. Foto: David Baujard/Sveriges Radio

18 deltidsbrandmän säger upp sig i Emmaboda till följd av en konflikt som till stor del handlar om pengar. Kommunalrådet Ann-Mari Fagerström säger att det är olyckligt.

– Det är tråkigt att behöva sluta på det här sättet. Man är ju väldigt besviken på först och främst politikerna, säger Jonas Bergqvist.

Han är en av 18 deltidsbrandmän i Emmaboda som nu säger upp sig och slutar på räddningstjänsten efter många år där.

Deltidsbrandmännen hade hoppats att ledningen för Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås skulle införa en lönegaranti, som skulle kompensera de brandmän som förlorat på det nya löneavtalet. Detta skulle förhoppningsvis ske i slutet av året, när man ser vilka tider på dygnet de har fått rycka in och jobba.

Ledningens beslut, som fattades förra veckan, om att skjuta till 650 kronor i månaden rakt över till var och en räcker inte, tycker brandmännen.

De är också kritiska till den nya slimmade organisationen, som bland annat innebär att bemanningen i Emmaboda kommer att halveras den närmaste framtiden.

Ann-Mari Fagerström är kommunalråd i Emmaboda och även ordförande i ledningen för Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås. 

Varför fick inte deltidsbrandmännen den lönegaranti du ska ha lovat?

– Jo, det får dem. Beslutet talar för att de ska få det, så det stämmer inte med sanningen. Jag lovade dem en garanti och de ska få en garanti. Jag har redan skrivit under ett beslut i dag, det fattas bara att övriga ska skriva under. Beslutet säger tydligt att vi genom utvärdering ska säkerställa att ingen har missgynnats av det centrala och lokala avtalet, säger Ann-Mari Fagerström.

Hon säger att man tillsammans med facket ska gå igenom så att det inte är någon som förlorar på 2016 års avtal. Hon tillägger dock att hon inte tror att det är så.

Hon säger också att man är helt bestämd med att kompensera de brandmän som inte får samma ersättning.

Det verkar som att det finns missförstånd längs med vägen. Hur ska ni kunna hitta vägar för att förstå varandra?

– Det som är så olyckligt. Vi har en facklig organisation som vi förhandlar med och den fackliga organisationen. Och med den organisationen har vi inga skilda åsikter med för tillfället. De är väl inte jättenöjda med 650 men de är så pass nöjda så att de ser att avtalet kompenserar det centrala avtalet.

– Vi har lovat, absolut, det är ingen som ska förlora på det nya avtalet.

Någonstans måste det ha blivit fel på vägen när 18 brandmän slutar och som även säger att de inte kommer att söka de nya tjänsterna. Den här konflikten, hur ser du på ditt eget ansvar att det blivit som det blivit? 

– Vi allt rannsaka alla och envar men vi får heller inte glömma att de här 18 som har sagt upp sig har gjort det under pågående förhandling när arbetsgivare och facket förhandlade. Vi vill inte tappa den här kompetensen, jag blev jätteledsen när jag hörde att det blev som det blev, säger Ann-Mari Fagerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".