Fem personer i västar kastar sand med spadar
1 av 2
I dag tog landstingspolitikerna det första spadtaget till den nya psykiatrimottagningen i Oskarshamn. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio
Ny psykiatribyggnad ohamn. Foto: Landstinget i Kalmar län.
2 av 2
Ny psykiatribyggnad ohamn. Foto: Landstinget i Kalmar län.
Oskarshamn

Nu får psykiatrin nytt hus i Oskarshamn

Linda Fleetwood (V): Vi ska inte gömma undan psykiatrivården
1:17 min

På tisdagen togs det första spadtaget för det nya psykiatrihuset i Oskarshamn. En helt ny byggnad på 5 500 kvadratmeter ska växa upp framför sjukhuset.

Satsningen på det nya psykiatrihuset går på 180 miljoner kronor – pengar som landstinget inte ska behöva låna, de använder sig av egna medel. 

Det här är en del av den miljardsatsning på psykiatrivården som Landstinget i Kalmar län gör. Totalt blir det tre nybyggnationer av psykiatrin i anslutning till de tre sjukhusen i länet.

– Det har varit en lång resa men nu börjar vi förbättringen av psykiatrimottagningen i hela vårt län. Och det börjar här i Oskarshamn i dag med en jättestor investering, säger Anders Henriksson (S) som är landstingsstyrelsens ordförande. 

Miljardsatsning på psykiatrivården

Alldeles intill sjukhuset ska huset stå och när det är inflyttningsklart om drygt två år blir får psykiatrin i Oskarshamn nya moderna lokaler. Annika Lundell Karlsson är skötare och samtalsterapeut.

– Jag tror det kommer bli jättebra, vi är trångbodda som vi är idag och inte alls i ändamålsenliga lokaler. Vi kommer jobba tillsammans, vuxen- barn- och ungdomspsykiatrin i samma hus så man inte behöver byta, säger hon.

Det här är en del av den miljardsatsning som landstinget gör på psykiatrivården i länet. Totalt blir det tre nybyggnationer i anslutning till de tre sjukhusen i länet.

Vill få bort stigmatiseringen

Linda Fleetwood är Landstingsråd för Vänsterpartiet med ansvar för psykiatrin. Hon menar att det är viktigt att psykiatrin får nya lokaler och att de ligger i blickfånget vid sjukhuset i Oskarshamn.

– Förut har alltid psykiska sjukdomar varit väldigt stigmatiserade, varit tabu, man har inte vågat prata. De har legat i skogen, de har legat långt bort. Det är inte konstigare att må dåligt mentalt än att må dåligt fysiskt och det är jätteviktigt att visa att här kommer du till sjukhusområdet oavsett om du mår dåligt psykiskt eller mår dåligt fysiskt. Det är inget vi ska gömma undan, säger hon.

I byggnaden i Oskarshamn kommer den vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen och barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen att samlas under ett tak.

– Vi ska fixa fina moderna lokaler för att bedriva den bästa psykvården i hela länet, sa landstingsrådet Linda Fleetwood (V) i en intervju med P4 Kalmar 2015 när beslutet om bygget just var fattat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".