Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Liftare Mathias och reporter Peter i gula silvriga hattar
1 av 4
Redo att delta i liftarskolan hos Mathias Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Liftare mathias talar med irene i framsätet i bil
2 av 4
första liften med Tommy och Irene på väg till Jönköping Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Två tjejer i baksätet
3 av 4
Maria och Elin gick liftarskolan iklädda reflexväst och bröllopsklänning Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Yes! Vi fixade sista liften till Ekerum med målarpeter
4 av 4
Yes! Vi fixade sista liften till Ekerum med målarpeter Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Kalmar län

Följ med på liftarskola med frihetsälskande Mathias Risberg

Matthias Risberg: Dress for success är tipset för att få lift
2:52 min

När proffsliftaren Mathias Risberg besökte länet hängde Peter Bressler med på liftarskola. En upplevelse han sent kommer glömma.

I Littorinabyn i Ekerum på Öland vaknar liftarna Mathias Risberg och Tommie Gyllin efter en natts sömn hos en iransk familj. Där finns också fyra andra liftare från Tyskland som går på liftarskola hos Mathias och Tommie. 

– Det är fantastisk vad vi får uppleva mycket när vi är ute och liftar. Här har vi fått gemenskap, skratt och mat, säger Mathias Risberg.

Glöm inte att läsa Mathias Risbergs bästa tips för att bli en lyckad liftare, längre ner i texten!

Peter Bressler är där för att få lära sig mer om liftandet genom att gå i deras liftarskola.

Mathias och Tommie har blivit lite av ett mediafenomen senaste tiden genom medverkan i program som Outsiders där Mathias älskar med naturen – bokstavligen talat. Senast han sågs i TV liftade han till en näcken-tävling.

När man liftar får man se mycket av Sverige. Det gäller att ha ett positivt sinne. Tänk att det här hade du aldrig sett om du åkt bil på vägen där borta, säger Mathias när vi passerar ett tiotal ståtliga ekar på skogsvägen.

Deras liftarskola startade för två veckor sen i Hjo och ska avslutas i Göteborg med avstickare till olika platser där mellan. Tanken är att utveckla liftarkulturen i Sverige.

Läs Peter Bresslers dagbok från liftarskolan

Peter Bresslers liftarskola startar på väg 136 vid den nybyggda korsningen ner till Ekerums camping. Läs hans egen berättelse om äventyret:

"Elin och Maria från Kalmar har anslutit sig till skolgruppen. Elin får en vit bröllopsklänning på sig och alla vi andra får på sig reflexvästar och glittrande gula hattar för att locka folk att ta upp oss.

Efter bara någon minut får vi napp av Tommy och Irene från Löttorp som stannat på parkeringsplatsen bredvid.

Vi får lift till Färjestaden. Maria och Elin åker vidare tillbaka till Kalmar.

Det gick ju snabbt. MEN där börjar problemen, plötsligt kommer inga bilar. Så där står vi vid Borgholmspåfarten ett bra tag.

Det slutar med att vi får gå i nästan ogenomtränglig skog och i blött högt gräs bredvid åkrar utmed väg 136 till Borgholm.

– När man liftar får man se mycket av Sverige. Det gäller att ha ett positivt sinne. Tänk att det här hade du aldrig sett om du åkt bil på vägen där borta, säger Mathias när vi passerar ett tiotal ståtliga ekar på skogsvägen.

Det har han i och för sig rätt i – men det är rätt skönt att åka på en vanlig väg och veta att man kommer fram, tänker jag.

Det gick ju snabbt. MEN där börjar problemen, plötsligt kommer inga bilar. Så där står vi vid Borgholmspåfarten ett bra tag.

Som tur är hittar vi Bitten – en kvinna som bor i ett hus i skogen i Algutsrum. Hon tar oss upp till 136:an igen. Där står vi vid hållplatsen Hultsberg. Efter 10 minuter får vi skjuts av "Målarpeter".

– Jag såg er när ni gick där nere bredvid åkern och kände medlidande. Nu är jag på väg till Ekerum för att jobba, säger han.

På vägkanten i Ekerum är det dags för examen i liftarskolan. Och hör och häpna – JAG BLIR GODKÄND!

– Du får med beröm godkänt. En av de elever jag starkt kan rekommendera folk att plocka upp, säger Mathias.

Sen går det snabbt för honom och liftarskolan att ta sig vidare på sitt äventyr. Jag nöjer mig med att köra min egen bil tillbaka till redaktionen, andas ut och äta en god räkmacka."

Tips för att bli en grym liftare – direkt från proffset!

  • Klä dig bra – "Dress For Success" – du måste synas!
  • Stå på ett strategiskt ställe – som sagt, du måste synas!
  • Tänk på din säkerhet!
  • Det är viktigt att ha ett sinne för humor!
  • Bra människobemötande – ha ett öppet sinne!
  • Tänk i förväg ut några ovanliga samtalsämnen som: "Vad tänker du om havet, solen, etcetera"
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".