Ljus och ett handskrivet brev till den omkomne eleven
Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Nybro

Efter drunkningen – nu anmäler kommunen sig själva

Christina Davidsson (C): Vi vill att andra instanser ska avgöra om vi har brustit eller inte
0:17 min

Efter drunkningsolyckan där en gymnasieelev omkom anmäler sig nu Nybro kommun till arbetsmiljöverket.

– Det har vi som rutin när drastiska olyckor sker. Då vill vi att andra instanser ska titta på om vi har brustit i det här eller har vi inte gjort det, säger kommunalrådet Christina Davidsson (C).

Det var i förra veckan under en skattjakt som en 17-år gammal elev omkom när han skulle simma över Linnéasjön i Nybro. Skattjakten uppfattades av många elever som att det var en obligatorisk aktivitet, berättar den avlidne Saif Awes klasskamrater för P4 Kalmar. 

17-åringens anhöriga har dessutom kritiserat skolans agerande. Bland annat undrar man varför det inte fanns livbåtar eller ansvariga lärare vid skattjakten. Anhöriga har också anmält skolan till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen.

Efter händelsen har Saif Awes klasskamrater startat en namninsamling för att stoppa framtida skattjakter, berättar Carolina Lindgren som även var den tjej som försökte rädda Saifs liv. 

Nu anmäler alltså kommunen sig själva till Arbetsmiljöverket efter händelsen, något som enligt kommunalrådet är en rutin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".