Linneasjön
Foto: Sjöräddningssällskapet
Nybro

Åtal kan väckas mot Nybro kommun

Arbetsmiljöverket: "Vi kommer se vad det är rutiner och om man har gjort riskbedömningar"
1:20 min

Åtal kan bli väckt om Nybro kommun brutit mot arbetsmiljölagen, säger Peter Johansen från arbetsmiljöverket.

Som vi rapporterade i går anmälde Nybro kommun sig själva till Arbetsmiljöverket efter att Saif Awes drunknade förra veckan under en så kallad skattjakt. En insparksaktivitet till Åkrahällskolans gymnasium.

Peter Johansen är sektionschef på Arbetsmiljöverket i Växjö.

– Vi kommer att inspektera och se vilka rutiner som finns och vilka befogenheter kommunen haft som arbetsgivare. Vi ska också se om man gjort riskbedömningar för det här en jätteallvarlig olycka som har hänt, säger han.

Vad kan din utredning resultera i?

– Det kan resultera i att vi från Arbetsmiljöverket väcker en åtalsanmälan hos polis och åklagare. En åklagare får då pröva om något brottsligt begåtts.

Förutom Arbetsmiljöverket utreder även Skolinspektionen och polisen den här olyckan. Polisen kommer antagligen inte väcka åtal eftersom det är en fråga om en olycka och inte om ett brott.

Däremot kan arbetsmiljöverket begära att åtals väcks säger Peter Johansen.

– Det är för att vi har specialistkunskaper inom arbetsmiljölagen och därför gör vi den delen. Och vi kan åtalsanmäla hos en allmän åklagare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".