Flygplan.
Arkivfoto: Flygplan på Kalmar Öland airport. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Kalmar

"En historisk dag för flygplatsen"

Tankar planen med biobränsle för första gången
0:25 min

På onsdagen och torsdagen flyger planen mellan Kalmar och Stockholm på bioflygbränsle. Målsättningen är att fler ska välja det miljövänligare alternativet.

– Flyget är kanske inte alltid det man förknippar med det bästa, när man pratar miljö. Just därför är det så viktigt för oss, säger Karin Lagerlöf, affärsutvecklare och marknadschef på Kalmar Öland airport, om satsningen på ett bränsle som är snällare mot miljön.

Det hela är en del i flygplatsens tioåriga vision, där klimat- och miljöfrågan är högt prioriterad.

– 2015 var vi ute och pratade med folk i åtta närkommuner och miljöfrågan hamnade väldigt högt när vi frågade om vart man vill att Kalmar Öland airport ska vara om tio år. Då måste vi jobba med miljö och hållbarhet i allra högsta grad.

I dag, onsdag, var en stor dag eftersom planen mellan Kalmar och Stockholm för första gången tankades med bioflygbränsle. Det här är något som flygplatsen själv har köpt in – och man vill kunna erbjuda flygbolagen det framöver.

– Vår målsättning är att fem procent ska vara biobränsle nästa år och 2025 så ska vi ha hela femtio procent, säger Karin Lagerlöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".