Skylt på container med texten "Klädinsamling till förmån för handikappades rekreation".
Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio
Kalmar län

"Som givare ska man hålla utkik efter 90-konto"

Lena Hörnblad, kanslichef Svensk insamlingskontroll, om kontrollerna av 90-konton
3:39 min

Välgörenhetsorganisationer som saknar 90-konto bör man som givare vara skeptisk till. Det är budskapet från ideella föreningen Svensk insamlingskontroll.

P4 Kalmar har kunnat berätta om företaget Svensk textilåtervinning, som utger sig vara en välgörenhetsorganisation som jobbar för "handikappades rekreation", som det står på insamlingscointainrarna. Men de har förlorat sitt 90-konto, det vill säga beviset på att det är en seriös välgörenhetsorganisation.

Svensk insamlingskontroll är de som beviljar 90-konton. Lena Hörnblad är kanslichef där.

– De organisationer som har 90-konto är seriösa och uppfyller de krav vi ställer på dem, berättar hon och fortsätter:

– Men när det gäller klädinsamlingar får vi ofta höra från både media och allmänhet att containrar ställs ut och lappar läggs i brevlådor när det är bolag som står bakom och när det gäller bolag är syftet att generera vinst till aktieägarna så där kan man inte vara säker på att kläderna går till välgörenhet.

Finns någon annan kvalitetsstämpel man kan förlita sig på?

– Nej, det tycker jag inte man kan säga. Som givare ska man hålla utkik efter 90-kontologotypen.

Hör Lena Hörnblad berätta mer om hur det fungerar med 90-konton och vilka krav som ställs på organisationerna i ljudklippet ovan.

Fotnot: P4 Kalmar har vid upprepade tillfällen försökt få tag i personen bakom Svensk Textilåtervinning men inte fått något svar, varken via telefon eller mejl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".