Radiolyssnare.
Bilden är ett kollage. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Lyssnarnas radiominnen: "Hela familjen stod och lyssnade"

Torsten, 89: När far skulle höra på nyheterna fick vi barn vara tysta, det var väldigt viktigt
4:43 min

P4 Kalmar har sänt lokal radio i 40 år. På torsdagen ringde flera lyssnare till morgonprogrammet för att dela med sig av sina radiominnen. Här är några av berättelserna samlade.

Johan Tildemyr från Gullringen, en av P4 Kalmars publiknätverkare, minns klart och tydligt hur han i början av 80-talet ringde in till programmet "Morgonpiggarna". Ett frågeprogram där man kunde vinna en t-shirt.

Att han vann en tröja minns han, men frågan som ställdes är sedan länge glömd.

– Jag hade ju den där tröjan första dagen jag fick den, det kan jag lova dig, skrattar Johan Tildemyr.

Hör lyssnarnas berättelser i ljudspelaren ovan.

För Inge-Bert Petersson i Mortorp är det minnet av Radio Nord som ligger honom varmast om hjärtat.

– Det var någonting väldigt stort. Jag har alltid varit intresserad av radio och då fick man höra musik också så det var helt fantastiskt, berättar han.

Radion det var en Transarena med dubbla antenner som hans far köpt för 230 kronor. Kvällen då Radio Nord gjorde sin sista sändning hade familjen varit i väg berättar Inge-Bert Petersson:

– Då hade vi varit på kalas och då hade vi en frysbox där i farstun. Då stod vi och lyssnade och hörde de sista minuterna när de räknade ner. Tio, nio, åtta, sju och så där. Det är ett minne jag aldrig glömmer.

Även Torsten Dalman i Kalmar, 89 år i år, minns när hans far köpte familjens första radio.

– Far köpte en Radiola radioapparat, innan dess hade vi bara haft kristallmottagare som man sällan fick något ljud på, minns Torsten Dalman.

Det starkaste minnet är att klockan sex på kvällen sände Tidningarnas Telgrambyrå nyheter:

– Då fick vi barn bara vara tysta för då skulle far höra på nyheterna.

Näst nyheterna var "Grammofontimmen" det viktigaste för Torsten och hans far. I dag är det P4 Kalmar som gäller hela dagen. Främst uppskattar Torsten Dalman de lokala nyheterna på varje halvslag. Kanske minns han då också tiden vid radioapparaten med sin far och nyheterna från TT.

Har du något radiominne som du vill dela med dig av? Skicka ett mejl till p4kalmar@sverigesradio.se!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".