Lotta Bromé.
Lotta Bromé vid sändningen i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Lotta Bromés radioliv började i tvåårsåldern

"Jag kan gå ganska inkognito – till jag öppnar munnen"
7:09 min

Lotta Bromés röst är känd för de flesta och även om hon gjort en del tv är det kanske främst rösten hon är känd för. På torsdagen besökte hon P4 Kalmars 40-årsfirande.

P4 Extra sändes från Kalmar för att fira P4 Kalmars 40-årsjubileum. Programledaren Lotta Bromé tycker om att lämna studiolivet i Stockholm och komma ut och möta publiken.

Rösten har varit hennes främsta arbetsredskap länge. I början var hon mer fokuserad på hur hon lät och hon använde sin röst. Med säkerhet i programledarrollen har hon släppt fokus på hur hon låter.

Styrkan i sin roll som programledare hittar hon i sin närvaro och hennes nyfikenhet. Människor hon möter är oftast väldigt trevliga och pratar gärna om program hon sänt:

– Jag kan gå ganska inkognito, okänd, till jag öppnar munnen.

Radiokarriären började tidigt. Lotta Bromés pappa var teknikintresserad och i hemmet fanns en bandspelare som hon fick leka med. Redan då gjorde hon och pappan inspelningar som krävde presentationer.

– De första inspelningarna med mig då är jag ungefär två år och sedan vägrade jag att säga någonting om han inte presenterade först, så man hör "Mina damer och herrar, Charlotta Bromé", berättar Lotta Bromé.

Lyssna på intervjun med Lotta Bromé i ljudspelaren ovan.

Olika program i karriären har alla varit roliga på sina sätt. Varje vecka möter hon en otrolig mängd människor som alla kräver engagemang. Möten som gör att hon i slutet av veckan är ganska trött.

Av alla intervjuer Lotta Bromé gjort kan hon inte välja ut någon som mer spännande än den andra. Men, det finns ändå en intervju som gett ett väldigt starkt minne. Det var när hon träffade pappan vars dotter låg i koma och som hade förlorat sina två barn i de så kallade Arbogamorden.

– Då gick jag därifrån och bara grät.

Just i sådana situationer är hennes förmåga till närvaro det viktigaste som finns. Det och att vara medmänniska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".