Grön container vid klädinsamling.
Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio
Kalmar

Kommunen har inte gett tillåtelse för klädcontainrar

Kalmar kommun har försökt nå företaget – men utan resultat
0:56 min

Klädcontainrarna som sägs samla in kläder till förmån för "handikappades rekreation" kan vara brottsliga, det skriver Kalmar kommun i ett mejl till P4 Kalmar.

Det är inte helt lätt att bena ut vem som har gett tillstånd för Svensk Textilåtervinnings klädinsamling i Kalmar kommun.

Svensk Textilåtervinning AB utger sig för att vara en välgörenhetsorganisation som samlar in kläder för "handikappades rekreation". I själva verket är det ett vinstdrivande företag som hade en omsättning på två miljoner kronor förra året.

Klädcontainrar har inga tillstånd

I ett mejl till P4 Kalmar skriver Stefan Larsson, enhetschef på serviceförvaltningen i Kalmar kommun, att det kan röra sig om ett brott eftersom återvinningsstationerna är tillståndspliktiga och kräver polisens tillstånd för ”nyttjande av offentlig plats”.

Och ingen container har något sådant tillstånd.

– Det som står utanför återvinningsstationerna är olaglig upplåtelse om det inte erhållit ovan nämnda tillstånd från polisen, kommunen har inte något mandat att plocka bort en container, skriver Stefan Larsson.

Han skriver också att man vid flera tillfällen har försökt ta kontakt med företaget men utan resultat.

Räknar granskning som anmälan

För att kunna agera krävs alltså en polisanmälan – eftersom kommunen själv inte har tillstånd att plocka bort containrarna.

– Anmälan kan göras av vem som helst till polisen, skriver Stefan Larsson.

Vad ska ni göra nu?

– För närvarande kommer vi inte att agera, men jag tar detta som en anmälan till oss och kommer att lägga in det i vårt uppdrag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".