Bertil Svensson och bil sedd inifrån när den byter körfält.
Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio & Malin Lundberg/TT
Kalmar

Han är en av dem som gjorde högertrafiken möjlig

Bertil Svensson minns högertrafikomläggningen: "Kändes in i själen"
1:21 min

Klockan fem på morgonen den 3 september 1967 bytte Sverige från vänster- till högertrafik, omsorgsfullt förberett av Vägverkets personal. EN av dem var Bertil Svensson i Kalmar.

Bertil Svensson var vägmästare på dåvarande Vägverket när trafikomläggningen genomfördes. Han minns tidpunkten som något av en högtid.

– Det var faktiskt sentimentalt, säger han och beskriver hur "högergeneralen" Lars Skiöld (senare generaldirektör för Trafiksäkerhetsverket) gav instruktioner till de anställda med "mäktig stämma".

Arbetet med att förbereda "dagen H", som högertrafikomläggningen kallades, hade pågått länge. Bland annat hade särskilda "H"-skyltar tillverkats, som sattes upp med jämna mellanrum längs vägarna. Bertil Svensson har till och med sparat en av skyltarna som minne (se bilden).

Vanliga vägmärken flyttades och behövde i många fall bytas ut, markeringar på körbanan ändrades och trafikplatser behövde byggas om.

När allt var klart såg Bertil Svensson till att det blev lite firande. Han beställde en tårta som såg ut precis som en av "H"-skyltarna till vägstationen.

– Hela gänget satt där och vi pratade kring vad som hade hänt. Det blev nåt slags klimax då. "Nu har vi gjort det här, vi har jobbat och gjort det klart." Det var härligt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".