Skylt på container med texten "Klädinsamling till förmån för handikappades rekreation".
Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio
Kalmar län

FTI vill se producentansvar även för kläder

Magnus Sandström, regionchef FTI: "Vi försöker rensa upp i den här djungeln"
0:56 min

Sätts stopp för oseriösa klädinsamlingar genom att samla in kläder på samma sätt som tidningar, glas och kartong. Det tycker Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

P4 Kalmar har de senaste dagarna uppmärksammat frågan med oseriösa aktörer som påstår sig samla in kläder till välgörenhet men som säljer dem vidare och gör vinst på dem.

Magnus Sandström är regionchef på FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som har till uppgift att se till att just förpackningar och tidningar i Sverige samlas in och återvinns.

Han har tröttat på klädinsamlare som han inte tycker gör rätt för sig.

– Vi vill inte ha med dem att göra, på grund av att de skräpar ned ganska mycket.

FTI har skrivit kontrakt om att ha sina insamlingskärl runt om i landet.

Det är något som en del klädinsamlare gärna utnyttjar. De ställer sina kärl i närheten av FTI:s, utan att fråga om lov eller stå för några av de kostnader som blir vid insamlingen, till exempel för städning och snöröjning.

Lösningen som Magnus Sandström helst ser är att också kläder hamnar under producentansvaret, alltså samlas in precis som plast, tidningar och allt annat som vi återvinner i dag.

– Det hade varit det optimala. I dagsläget är det ett jättestort problem där många, både vi och många kommuner, försöker stävja det här och försöker rensa upp i den här djungeln som blivit de sista åren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".