Ann-Louise Widman Ehrnborg och Torsten Widman framför ett hus.
1 av 2
Ann-Louise Widman Ehrnborg och Torsten Widman i Gullabo. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Hans Erlandsson sitter vid en dator
2 av 2
Räddningschefen Hans Erlandsson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Torsås

Allmänheten ska hjälpa till när brandkåren har långt att åka

Reportage: Kan ta 20 minuter innan en brandbil är på plats i Gullabo
7:38 min

Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås tar hjälp av allmänheten. I höst bjuds alla som bor i och runt Gullabo in till nätverket "Förstärkt medmänniska".

Framför allt söker man personer mellan 18 och 65 år som kan tänka sig att vara med i verksamheten, som är helt frivillig. "Förstärkt medmänniska" är en satsning som redan finns på andra håll i landet, men Gullabo är först ut i Kalmar län.

Vi kan aldrig livrädda någon i det här sammanhanget, vi har inte den möjligheten, det tar för lång tid. 

Och det var ett val som kändes ganska självklart för Hans Erlandsson, som är räddningschef.

– De senaste fyra-fem åren har vi haft två villabränder i Gullabo, en hade vi tidigt i våras och en hade vi för några år sedan. Då omkom en person och nu blev huset helt nedbrunnet. Och där märker vi att när vi kommer fram så får vi inrikta oss på att begränsa branden så den inte sprider sig. Vi kan aldrig livrädda någon i det här sammanhanget, vi har inte den möjligheten, det tar för lång tid när det gäller en sådan utvecklad brand, säger Hans Erlandsson.

Kan hjälpa till med flera saker

Tanken är att en förstärkt medmänniska ska kunna knacka på och försöka väcka personer som sover i hus där det brinner, få ut djur, släcka en mindre brand med brandsläckare, stänga dörrar och dämpa branden tills räddningstjänsten till exempel.

Den som ställer upp på det här ska också få utbildning i hur man hanterar ett hjärtstopp och vad man kan göra om man kommer först fram till ett drunkningstillbud eller en trafikolycka.

– Man ska inte utsätta sig själv för någon fara, det är inte det som är syftet, man ska alltid tänka på sin egen säkerhet först, säger Hans Erlandsson.

Frivilliga får larm från SOS

Inom kort ska Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås gå ut med en inbjudan till alla fastighetsägare i ett område på fem kilometers radie från kyrkan i Gullabo.

Lördagen den 28 oktober klockan 9-15 samlas alla intresserade på brandstationen i Torsås där man får information, lite utbildning och lunch och fika.

Den som anmäler sig kommer att läggas in i en särskild app i mobiltelefonen som är kopplad till SOS. När det sedan kommer ett larm och man befinner sig inom området får man ett sms och kan själv välja om man vill bege sig till platsen eller inte.

– Det handlar om ett komplement till räddningstjänsten, man ska kunna bryta ett händelseförlopp och på så sätt spara tid, säger Hans Erlandsson.

Har varit planerat länge

Enligt honom har införandet av "Förstärkt medmänniska" inget att göra med det faktum att antalet brandmän har minskat i Räddningstjänstförbundet. Planerna på att starta ett samarbete med allmänheten har funnits i området i två års tid, och Hans Erlandsson tror att det kan vara på gång på fler håll i länet som i Nybro och Västervik.

I Gullabo säger boende P4 Kalmar pratat med att det å ena sidan låter som en bra grej som kan öka säkerheten, men för dem handlar det helt klart om brist på resurser.

– Ja, vi ska väl ha nåt straff för att vi inte bor i stan, säger Jan-Åke Ehrnborg.

Det har funnits en brandstation i Gullabo, i en vit träbyggnad intill affären, som numera enbart används som lager och garage. Tornet är borttaget så det syns inte att det har varit brandstation där.

"Dras in överallt i småsamhällena"

Torsten Widman som bor snett över vägen var själv med i den frivilliga brandkåren, men nu är det mer än 40 år sedan brandkåren i Gullabo lades ner.

– Det är ju så, det dras ju in överallt i småsamhällena, säger han.

Torstens dotter, Ann-Louise Widman Ehrnborg, tror att "Förstärkt medmänniska" kan göra skillnad.

– Det är ju bra om det finns folk ikring som kan hoppa in om de ser att det har hänt någonting.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".