Inez Dekker basenhetschef på mammogravdelningen i Kalmar.
Inez Dekker. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.
Kalmar län

Mammografin ökar inte i länet trots att den blivit gratis

Inez Dekker: "För att hitta cancer i ett så tidigt stadium behöver man gå på hälsokontroll regelbundet"
1:14 min

Att göra mammografin avgiftsfri har inte haft någon effekt på hur många som väljer att göra den. En del hoppar fortfarande över screeningen av brösten trots att det är det bästa sättet att tidigt upptäcka bröstcancer.

– Sedan förra året är mammografin avgiftsfri i hela landet. Men vi har haft en väldigt bra deltagarprocent här, så för oss har det inte haft så stor betydelse, säger Inez Dekker, som är basenhetschef på mammografiavdelningen i Kalmar.

I Kalmar län har de flesta kvinnor mellan 40 och 74 år, som kallas till mammografi, dykt upp för att göra undersökningen. 83 procent av alla som kallas genomför undersökningen.

Mammografiundersökningen minskar dödligheten i bröstcancer med upp till en fjärdedel och med syfte att öka deltagandet gjordes mammografin avgiftsfri i hela Sverige förra året.
Men i Kalmar län har man inte sett någon större skillnad på deltagandet efter att mammografin blivit gratis.

Inte ekonomin som är orsaken

Inez Dekker tror att det är andra orsaker än ekonomi som ligger bakom att en del kvinnor inte kommer till mammografin.

– Vi har gjort många enkäter och sett att det mest är en brist på kunskap kring varför man gör screening eller hälsokontroller. Det är många kvinnor som tyvärr tror att man kan känna efter – och det ska man göra också – men för att hitta cancer i ett så tidigt stadium behöver man gå på hälsokontroll regelbundet när man blir kallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".