En hand håller upp en dos med Rotavirusvacciation
Foto: Eva Rehnström.
Kalmar län

Få barn i Kalmar län vaccineras mot rotavirus

Det är stora skillnader i landet på andelen barn som är vaccinerade mot rotavirus. I Kalmar län är det i princip ingen som vaccineras, vilket är lägst i hela landet.

I Stockholm, Örebro och Jönköping vaccineras fyra av fem barn, medan knappt någon i Kalmar län vaccineras, enligt statistik från läkemedelsbolaget GSK.

De här skillnaderna är "oroande stora", enligt socialminister Annika Strandhäll.
Ett beslut om ett införande skulle kunna komma i höstbudgeten. Strandhäll vill inte kommentera när ett eventuellt införande skulle kunna ske, men uppger att man "just nu tittar" på om rotavirusvaccin ska ingå i barnvaccinationsprogrammet.

Rotaviruset orsakar magsjuka hos små barn. Nästan alla barn smittas av viruset, några av dem blir så sjuka att de kräver sjukhusvård.

Sedan vaccinet infördes i Stockholm och Jönköping 2014 har antalet barn som behövt läggas in för magsjuka minskat betydligt.

 

Andelen barn som vaccineras mot rotavirus under första halvåret 2017

(Landsting/Region – Andel)

 

Stockholm – 85

Örebro – 84

Jönköping – 83

Västa Götaland – 70

Västmanland – 57

Riket – 42

Dalarna – 30

Gävleborg – 10

Halland – 6

Uppsala – 6

Blekinge – 4

Västerbotten – 4

Västernorrland – 4

Skåne – 4

Värmland – 3

Jämtland – 2

Östergötland – 2

Gotland – 1

Kronoberg – 1

Norrbotten – 1

Södermanland – 1

Kalmar – 0

Fotnot: Andelen beställda doser vaccin i förhållande till antal födda barn enligt SCB. Siffrorna gäller både vaccinen Rotarix och Rotateq, de två godkända vaccinen. Vaccinen droppas i munnen.

Källa: GSK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".