Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Nytt kort ger äldre billigare resor med buss och tåg

Publicerat måndag 4 september 2017 kl 12.09
Landstingsmajoriteten: En bra dag för de äldre i länet
(2:42 min)
Fyra personer som står framför ett Krösatåg
Jessica Rydell, Ulf Nilsson, Anders Henriksson och Linda Fleetwood. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Landstingsmajoriteten vill införa ett seniorkort som gör att äldre kan åka buss och tåg billigare under dagtid och kvällstid. Satsningen ska provas i två år.

Det här är en fråga som pensionärsorganisationerna kämpat för länge. Politikerna i majoriteten har tidigare sagt nej, men nu ska det genomföras.

– Tidigare har det varit förslag för enskilda kommuner, eller bara bussar. Nu kan vi erbjuda ett kort som gäller både tåg och bussar i hela länet. Det tycker vi är den bästa lösningen, säger Jessica Rydell (MP).

Tanken är att kortet ska gälla från den dag man fyller 65 år. Det kostar 100 kronor och är giltigt i 30 dagar. Det ska sen gå att använda mellan 9.00 och 15.00 och 18.00 till 00.00 alla dagar i veckan.

Det kommer inte bli någon ekonomisk baksmälla.

Tidsbegränsningen gör att det inte ska behövas några nyinvesteringar i bussar och tåg.

– Nu är det ju satt den tiden väldigt få reser. Det ska inte behövas några extrabussar. Vi hoppas att de tomma stolarna fylls ut, säger Linda Fleetwood (V).

Landstingsmajoriteten kommer avsätta två miljoner kronor i budgeten för 2018 och 2019 för att väga upp det man väntas tappa i intäkter på den här satsningen.

– Vi kommer att göra en utvärdering under hösten 2019 för att se om det har fått de effekter vi önskar. Kan vi justera och lära av det. Det kommer inte att bli någon ekonomisk baksmälla, säger Anders Henriksson (S)

Länet har flera äldre som bor här på sommaren. Landstingsmajoriteten kommer att fundera på om kortet kommer att gälla även dem.

Det nya seniorkortet ska börja gälla den 1 januari 2018.

Regler för seniorkortet:

  • Kortet kostar 100 kronor
  • Gäller på både bussar och tåg
  • Är giltigt i 30 dagar
  • Gäller från den dag man fyller 65 år
  • Gäller för resa i hela Kalmar län, men inte i kombination för resa till/från angränsande län
  • Gäller påbörjad resa klockan 09-15 samt 18-00, alla dagar i veckan
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".