Kvinna på bild
Anna Ekergren, ordförande Kalmarsund pride ser veckans viktigaste uppgift att sprida att man ska få vara och älska vem man vill. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Kalmar län

Ordföranden för Kalmarsund pride: Därför behövs veckan

Anna Ekergren: "Alla ska känna sig välkomna"
1:35 min

Kalmarsunds pride behövs fortfarande, människor ska inte behöva dölja vilka de är. Det menar föreningens ordförande Anna Ekergren.

Att alla ska kunna känna sig som en del av samhället är det absolut viktigaste för Kalmarsunds pridefestival.

– Du ska kunna gå ut och vara vem du vill och älska vem du vill, menar Anna Ekergren.

Ordföranden i Kalmarsund pride betonar att man som medborgare alltid ska kunna gå ut och man ska inte behöva smyga eller gömma sig på grund av vem man är eller vem man älskar.

Av dessa orsaker behövs det fortfarande en pridefestival i Kalmar län. Att förändra normer är ett långsiktigt arbete som enligt Anna Ekergren bedrivs av bland andra Kalmarsund pride.

Förskolor och alla de föreningar och företag som engagerar sig i dessa frågor är också oerhört betydelsefulla menar hon. Alla de arrangemang som anordnas under veckan visar att behovet att prata om rätten att älska och vara vem man vill finns.

– Jag tycker också att det är helt fantastiskt att det är så många som väljer att gå i prideparaden. För det är också ett aktivt arbete ute på föreningar och företag, poängterar Anna Ekergren.

Kalmarsund pride har medvetet valt att arbeta med att vara en familjefestival berättar hon:

– Det här är för familjen. Det är där värderingarna sätts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".