Någon har rest ett träkors på Ismantorps borg.
Någon har rest ett träkors på Ismantorps borg. Foto: Coco Dedering/Länsstyrelsen Kalmar län
Borgholm

Skadegörelse på fornborg anmäls: "Misstänker två typer av besökare"

Arkeologen Daniel Tedenlinds teori om vilka som orsakat skadegörelsen
9:09 min

I dag, måndag, har Länsstyrelsen i Kalmar län lämnat in en polisanmälan om omfattande skadegörelse på Ismantorps fornborg på Öland.

Ismantorps borg ligger på mellersta Öland och är den bäst bevarade fornborgen i Kalmar län. I våras blev den utsatt för skadegörelse. Någon hade då vält och slagit sönder stenar, en ny mur hade byggts och ett träkors har rests.

Skadegörelsen anses vara ett brott mot kulturmiljölagen och har nu därför anmälts till Åklagarmyndigheten som ett fornminnesbrott. Syftet med det är att öka allmänhetens respekt för det skydd som fasta fornlämningar har.

Hör Daniel Tedenlind, arkeolog på Länsstyrelsen i Kalmar län, om skadegörelsen i ljudklippet ovan. 

− Ismantorps fornborg är ett mycket välbesökt fornminne med stort upplevelsevärde. Borgen skall kunna bevaras, användas och utvecklas som besöksmål utan att skadas och utan att användas av enskilda som får sådana här konsekvenser, säger Birgitta Eriksson, länsantikvarie.

Det pågår just nu en diskussion mellan länsstyrelsen och Statens Fastighetsverk om hur skadegörelse ska kunna förhindras i fornlämningar i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".