Ishockeyspelare.
Foto: De nya kraven på eget kapital kom oväntat för Ik Oskarshamn. Janne Rindstig/Sveriges Radio
Sporten P4 Kalmar

Nya ekonomiska krav slår hårt mot IKO

IKO:s klubbchef Martin Åkerberg om nya licenskrav
4:46 min

Nya licenskrav slår hårt för allsvenska hockeyklubbar. För IK Oskarshamn krävs ett överskott med drygt 800 000 kronor under säsongen.

De hockeyallsvenska klubbarna måste ha ett eget kapital på 1,5 miljoner kronor redan nästa år enligt ishockeyförbundets nya licenskrav från i somras. Krav som blir svåra att leva upp till.

– Det slog ner som en blixt från klar himmel för oss. Då vi är mitt under säsongen är det svårt att minska kostnaderna, utan vi måste jobba stenhårt för att höja våra intäkter säger IK Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg till P4 Kalmar.

De tidigare kravet för att klara elitlicensen var att ha ett eget kapital på en miljon kronor. IK Oskarshamn inledde det här verksamhetsåret med 668 687 kronor i eget kapital och antog i vårs en budget som skulle återställa kapitalet till en miljon under kontrollåret som väntar.

Måste göra vinst

De nya licensreglerna betyder att klubben måste göra en vinst på drygt 800 000 kronor under verksamhetsåret för att uppfylla kraven om inte tiden förlängs. Det måste lösa sig säger Martin Åkerberg:

– Det finns inte på kartan att vi skulle falla på de ekonomiska kraven men vi kanske kommer behöver hjälp när vi ser var vi står framåt vintern.

Flera projekt har startats på marknadssidan och med externa arrangemang säger Martin Åkerberg som inte utesluter att delar av verksamheten kommer bolagiseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".