Hus
Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Torsås

Kommunalrådet: Inte försvarbart ha räddningsstyrka i små samhällen

Henrik Nilsson Bokor: Svårt att få det att gå ihop
4:05 min

Henrik Nilsson Bokor (S), kommunalråd i Torsås, försvarar satsningen på att allmänheten ska kunna hjälpa räddningstjänsten innan de är på plats vid en olycka eller en brand.

– Det är inte så att vi gör det här av besparingsskäl, utan vi gör det för att det skapas nya möjligheter med digitalisering och så. Fler ska kunna hjälpa till, få information och vara medmänniskor helt enkelt, säger Henrik Nilsson Bokor.

Varför kan man inte ha en brandstation i Gullabo till exempel?

– Det är svårt att få det att gå ihop, för dels måste du ha folk att kunna rekrytera. Det ser vi redan i dag att våra minsta brandstationer har svårt att bemanna och få tag på deltidsbrandmän. Och det händer inte tillräckligt mycket tack och lov, så det är inte försvarbart att ha en brandstation i varje liten by ute på landsbygden.

Han anser att satsningen på "Förstärkt medmänniska" skapar ett engagemang för bygden och han tror att folk vill hjälpa varandra, precis som man till exempel har grannsamverkan mot brott i dag.

– Jag har svårt att se att man ska se det här som en försämring på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".