Kille som viftar med flagga, Dackarna
Dackarna utslagna i kvartsfinalen mot Smederna Foto: Elias Håkansson/Sveriges Radio
Sporten P4 Kalmar

Säsongen över för Dackarna – Smederna till semi

Fredrik Lindgren, Dackarna: "Oerhört besviken"
3:23 min

Ett favorittyngt hemmalag klarade inte av pressen i hemmamötet mot Smederna i SM-kvartsfinalen. Efter förlust med 43-46 och totalt 87-92 är säsongen över för Dackarna.

Den 34-årige slovenen Matej Zagar vann alla sina fem heat och tog 15 poäng av 15 möjliga när Smederna avancerade till semifinal. Hans seger i det 14:e heatet innebar ledning med fem poäng inför det sista och Dackarnas säsong kunde bara räddas av en femnolla i sista heatet.

Zagar vann även där och förde Smederna till seger med 46–43 och totalt 92–85 efter 46–44 i det första mötet. 

Det blev annars en rafflande avslutning efter ett för Dackarna snöpligt tionde heat. Varken Mads Korneliussen eller Fredrik Lindgren fick fart på cykeln och tog sig därför aldrig i mål.

Smedernas Matej Zagar och Linus Eklöf kunde enkelt köra in över mållinjen och ge bortalaget 5–0 och ledning med 30–29. Gästerna drygade ut ledningen ytterligare efter oavgjort i det elfte heatet och 4–2 i heat nummer tolv. Dackarna lyckades sedan aldrig ta sig förbi gästerna från Eskilstuna och har därmed kört färdigt för den här säsongen. 

Även om det var ett jämnare Dackelag den här kvällen var det för klent med poängutdelning överlag. Fredrik Lindgren, Patrik Dudek och Peter Ljung var de enda hemmaförarna som var tillräckligt snabba under kvällen för att kunna utmana Smederna om en semifinalplats.

Matchfakta:

Dackarna-Smederna 43-46 (87-92)

Poäng Dackarna: Patrik Dudek 11, Fredrik Lindgren 9, Peter Ljung 6, Rune Holta 6, Maciej Janowski 5, Mads Korneliussen 5, Joel Kling 1.

Poäng Smederna: Matej Zagar 15, Pontus Aspgren 9, Michael Jepsen Jensen 9, Mikkel Michelsen 6, Linus Eklöf 4, Andzejs Lebedevs 3.

Publik: 2 108

Även Rospiggarna är klart för semifinal efter att ha vänt sexpoängsunderläget från det första mötet med Lejonen. Det definitiva avgörandet kom i det 14:e heatet där laget tog en femetta och gick upp i en ointaglig ledning.

Totalsegern blev 93–87 efter seger med 51–39 i kvällens andra kvartsfinal.

Nästa vecka körs semifinalerna under tisdag och onsdag. Masarna möter Smederna och Vetlanda ställs mot Rospiggarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".