Pyttan Spetz med den krans hon gjorde när hon kvalade till SM
Pyttan Spetz med den krans hon gjorde när hon kvalade till SM Foto: Leif Johansson: Sveriges Radio
Västervik

Pyttan Spetz tävlar i blomsterbindning

Tävlandet en chans för Pyttan Spetz att få utlopp för den konstnärliga ådran.
3:09 min

En blomsterintresserad mormor gjorde att Pyttan Spetz bestämde sig för att bli florist redan när hon var fyra år. I helgen kvalade hon för första gången till SM.

Trots sin orutin, det här var hennes andra tävling någonsin, kom hon fyra i sin klass och missade precis SM. Men nedstämd var hon inte hon visade upp sitt tävlingsbidrag som följde med från tävlingen i Göteborg och nu finns i en kyl i blomsteraffären i Västervik.

Det är en svart krans med rosa och mörka blommor och en del taggar. Dovt och höstligt.

– Temat just den här gången var ”Power Woman”, så det ska vara lite kontraster mellan det mörka, hårda, svarta till de lite mer feminina tonerna i de dova rosa, säger Pyttan Spetz.

Hur länge höll du på med den här innan den var färdig?

– Förarbetet i butiken har jag hållit på med i 50-60 timmer, sedan förberedande på papper, med det där det väl 100 timmar, nästan, totalt.

Det här var Pyttans Spetz andra tävling. Den första gav mersmak och tävlandet är något hon vill fortsätta med.

– Det gick så pass bra på första, jag fick väldigt höga poäng på min första tävling. Så jag hade tur där och blev pushad av domarna till att testa och prova på SM kvalet. Målet är väl så småningom att komma vidare till stora SM. Det får väl bli målet till nästa år.

För Pyttan Spetz är tävlandet en chans att få utlopp för sin konstnärliga ådra och utvecklas. Och det är något som är med hela tiden.

– Går man ute och går en promenad förbi någon äng eller hittar blommor i diket så är det alltid saker som följer med hem som man provar och pysslar med på kvällen och utvecklar idéer. Jag har en hel bod hemma med prylar som det står alla möjliga konstverk av olika slag, från stort till smått. Det är alltid roligt att prova på och utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".