Niclas Johansson vd för Coop Oskarshamn
Niclas Johansson vd för Coop Oskarshamn Foto: Lennart Palm: Sveriges Radio
Oskarshamn

Sjunde butiksrånet i Oskarshamn på kort tid – kommunen vill ha möte med polisen

Niklas Johansson: "Utvecklingen har gått åt fel håll".
1:16 min

Igår kväll rånades en Coop butik i Kolberga utanför Oskarshamn av två maskerade personer beväpnade med kniv. Det är det sjunde butiksrånet i staden sedan i våras.

– Det är ingen rolig händelse, det påverkar oss alla, även mig, men framför allt personalen och de inbladade, säger Niclas Johansson är vd för Coop i Oskarshamn.

Under dagen har han varit i den drabbade butiken och pratat med personalen.

– Efter omständigheterna mår man bra, det blev som tur vart inga fysiska skador. Men det är en oro, absolut och en psykisk aspekt i det hela för de anställda. Det är en osäkerhet och en otrygghet.

Butiken ska nu vara öppen igen, men företagshälsovård har kopplats in. 

Kunde blivit det åttonde

Det här var det sjunde butiksrånet i Oskarshamn sedan i våras, men det kunde varit det åttonde. För i fredags lyckades man avvärja ett rån mot Coop i Figeholm. 

Niclas Johansson bekräftar att man fick indikationer på att det rörde sig delvis maskerade personer utanför butiken på vad som beskrevs som suspekt. De var boende på orten gjorde butiken uppmärksam på. Med tanke på de många rån som skett blev det oro bland personalen. 

– Det som har skett i Oskarshamn senaste perioden gör ju att, jag menar att Figeholm är inte långt från Oskarshamn det kan absolut ske där också, säger Niclas Johansson. 

Man valde då att bemanna upp i butiken och kontaktade polisen, men inget rånförsök gjordes. 

Niclas Johansson som är chef för flera butiker i området menar att efter alla butiksrån är det en oroande utveckling och att numåste samhället agera. 

– Det måste igång någon dialog mellan kommun och polisen och samhället för att titta på grundorsaken. Vad kan man göra åt det här för att skapa ett tryggare samhälle? För utvecklingen har tyvärr gått åt fel håll. 

Kommunen i samtal med polisen

Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund (S) säger till P4 Kalmar att de upprepade butiksrånen är ett hårt slag mot det trygga samhället.

Han påpekar att kommunen redan har skickat ett brev till polisen för att få till ett möte för att diskutera tryggheten i samhället i ett större paket, där kommer butiksrånen tas upp. 

– Då kommer butiksrånen bli en viktig del i våra samtal, säger han. 

Han menar att det i grunden är en polisiär sak, men att kommunen ska göra vad man kan för att underlätta för polisens arbete. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".