Två bilder på containrar med dekalen "lyssnarbild"
Två bilder inskickade av lyssnare från Frödinge utanför Vimmerby och från Hultsfred. Montage av Johanna O Jönsson/Sveriges Radio
Vimmerby

Vimmerby kommun kämpar mot oseriösa klädinsamlare

Gatuchefen: "De vill inte visa vad de håller på med"
1:20 min

De falska välgörenhetscontainrarna finns på flera ställen i länet. I Vimmerby har man slagits med problemet under en längre tid och vill att det ska finnas en tydligare lagstiftning.

P4 Kalmar bad lyssnare att skicka in bilder på containrar från Svensk textilåtervinning – om de fanns i deras kommuner.

Flera bilder har kommit in och containrar återfinns i både Hultsfred, Vimmerby och i Arlöv i Skåne.

Omöjligt att få tag i företaget

I Vimmerby kommun har man slagits med de olagliga containrarna under en längre tid berättar gatuchefen Andreas Horste.

– Det är ett långvarigt problem och det finns ingen laglig rätt för oss att flytta på dem. Utan vi måste kontakta de som har ställt den där och det är där problematiken kommer in. Man får oftast inte tag i aktörerna och det gör det problematiskt att få bort dem.

Containrarna har polisanmälts

Kommunen får alltså inte själva flytta på containrarna även om företaget Svensk textilåtervinning AB inte har tillstånd att stå där.

Det finns ingen laglig rätt för oss att flytta på dem.

Tidigare har Vimmerby kommun polisanmält att klädcontainrarna står olagligt på marken, enligt Andreas Horste – men ingenting hände då.

Andreas Horste önskar att det kommer en lagstiftning som det gör med annan insamling. Som till exempel pappersinsamling, då är det producenterna som ligger bakom kostnaderna för insamlingen. Men just nu beskriver han klädinsamlingar som en gråzon som öppnar upp för oseriösa aktörer.

"Det hamnar i ingenmansland"

– Det här ligger utanför, det hamnar i ingenmansland. Då är det svårt för kommunerna att hantera det, säger han.

Att företaget utger sig för att samla in kläder för "handikappades rekreation" när de i själva i verket tjänar pengar på att sälja kläderna till Polen tycker Andreas Horste är väldigt allvarligt.

– Det är definitivt inte bra. Det är därför man vill ha in ansökningarna där de beskriver verksamheten och varför de vill ha tillstånd. Men det är ju därför de inte ansöker, för de vill ju inte visa vad de håller på med.

Du som givare kan kontrollera om det är en seriös klädinsamling du skänker dina kläder till genom att kolla upp om de har ett 90-konto bakom sig. Då är det svensk insamlingskontroll som granskar ekonomin och att pengarna eller sakerna går till rätt sak.

Företaget vill inte ställa upp på intervju

P4 Kalmar har upprepade gånger försökt få tag på företaget Svensk textilåtervinning men de har avböjt att vara med på intervju. I ett sms skriver företagets VD att han inte vill ställa upp på en inspelad telefonintervju men att vår reporter var välkommen hem till honom i Malmö för en intervju ansikte mot ansikte.

Som P4 Kalmar tidigare har berättat så omsätter Svensk textilåtervinning nära två miljoner kronor varje år på kläder som de samlar in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".