Fabrik.
I de här lokalerna ska en framtida tillverkning ske av lägenhetshus Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Hultsfred

Ingen start av husfabrik i Hultsfred

Pontus Eklind: Vi väntar på order från kommunerna för att kunna köra igång
1:12 min

Det blir ingen start av husfabriken i Hultsfred det här året. Hjältevadshus som vann upphandlingen om byggandet av lägenhetshus har helt enkelt fått in för få ordrar från kommunerna i Sverige.

Istället byggs husen vid den befintliga fabriken i Hjältevad i höst.

– Vi väntar på order kan man säga, eller en långsiktig plan från flera kommuner. Vi förstår att det är en process att bygga. Det är många kommuner som inte är vana att bygga, säger Pontus Eklind, vd för Hjältevadshus.

I början av det här året kom den mest positiva arbetsmarknadsnyheten på bra länge i Hultsfred. Hjältevadshus skulle starta produktion i Hultsfredshus gamla lokaler efter att ha vunnit upphandlingen i miljardklassen med kommuner och landsting. Det pratades om hundratals nya jobb till orten. För i Hjältevad var det redan fullt.

– För oss var det väntat att det tar tid, säger Pontus Eklind.

I höst tar företaget beslut om eventuell start av tillverkning i Hultsfred.

– På något sätt kommer en ny fabrik att komma igång. Det tror vi och hoppas på, säger Pontus Eklind.

Om det blir ett positivt beslut så dröjer det ytterligare ett år till innan produktionen kommer igång i de gamla lokalerna i Hultsfredshus i Hultsfred.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".